Τη διενέργεια υποχρεωτικών τεστ κορωνοϊού για όλους τους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων ζήτησε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) ως εναλλακτική λύση στα περιοριστικά μέτρα καραντίνας.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το ACI αποκάλυψε πρόσφατα ότι η αεροπορική βιομηχανία αναμένει μείωση του παγκόσμιου αριθμού επιβατών κατά 5,6 δισεκατομμύρια, με άνευ προηγουμένου μείωση εσόδων 104,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2020.

Τα αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 60% των θέσεων εργασίας στις αερομεταφορές και οι τοπικές οικονομίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη μείωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Πολλά διεθνή σύνορα παραμένουν κλειστά και σε πολλές περιπτώσεις οι διεθνείς επιβάτες εξακολουθούν να υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όπου είναι δυνατή η πραγματοποίηση ορισμένων ταξιδιών.

Προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα τις προσπάθειες ανάκαμψης, η ACI ζήτησε επείγουσα κυβερνητική δράση για την καθιέρωση εκτεταμένων και συντονισμένων δοκιμών διεθνών επιβατών -βάσει διεθνώς αποδεκτών πρωτοκόλλων και βάσει μιας προσέγγισης βασιζόμενης στον κίνδυνο και αποτελεσματικών πόρων- για να καταργηθεί η καραντίνα.

Τι ζήτησε η ΙΑΤΑ

Στην ίδια κατεύθυνση, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αυτή την εβδομάδα ζήτησε τη δοκιμή COVID-19 για τους επιβάτες πριν από την αναχώρηση ως εναλλακτική λύση στην καραντίνα.

«Οι καραντίνες και οι μονομερείς αποφάσεις των κυβερνήσεων καταστρέφουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της αεροπορικής συνδεσιμότητας και, χωρίς την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και της καραντίνας, η αεροπορική βιομηχανία δεν μπορεί να ανοικοδομήσει και δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας», είπε ο Λουίς Φελίπε ντε Ολιβέιρα, γενικός διευθυντής της ACI.

«Οι δοκιμές θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης ή ο φόβος της περιττής καραντίνας. Απαιτείται επειγόντως κυβερνητική δράση για τη θέσπιση παγκόσμιων εναρμονισμένων μέτρων για την προώθηση μιας συντονισμένης ανάκαμψης παρέχοντας ταυτόχρονα διαβεβαίωση στους ταξιδιώτες.

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ομαλή κίνηση των ταξιδιωτών, τα τεστ δεν μπορούν να γίνουν αποκλειστικά στο αεροδρόμιο».

«Επιτακτική η συνεργασία»

Η αεροπορική βιομηχανία ενώθηκε για να προωθήσει την ευρεία εφαρμογή της σύστασης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), αλλά οι ασυνεπείς και συνεχώς μεταβαλλόμενοι συνοριακοί περιορισμοί -μαζί με σύγχυση σχετικά με τις απαιτήσεις καραντίνας σε εθνικό επίπεδο- έχουν προκαλέσει απογοήτευση, μειώνοντας την εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια.

«Η συνεργασία μεταξύ του κλάδου και η συνεργασία με τον ICAO και τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Λουίς Φελίπε ντε Ολιβέιρα.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί μια παγκόσμια προσέγγιση για τα τεστ που θα βοηθήσει στην καθιέρωση συνεπών και εφαρμόσιμων διαδικασιών».

Η ACI παρότρυνε επίσης τις κυβερνήσεις να εργαστούν για να αναπτύξουν αεροπορικές γέφυρες και να επιτρέψουν την επανεκκίνηση όπου υπάρχει ζήτηση.