Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου

Την τελευταία στιγμή, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις τεράστιες αλλαγές του Brexit, o Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιν κάνουν μία προσπάθεια για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η επικεφαλής της Κομισιόν συναντώνται σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες.
Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να αποδείξει κατά πόσο είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί για να διατηρήσει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πριν αποχωρήσει ο Μπόρις Τζόνσον από την χώρα του για τις δύσκολες όπως τις χαρακτήρισε διαπραγματεύσεις δήλωσε πως “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”. Η Ούρσουλα φον ντερ Λέιν, από την πλευρά της τουιτάρει πως τον περιμένει για να συνεχιστεί η “συζήτηση μας για τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης”.

Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για την πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον. Το Brexit έπαιξε τεράστιο ρόλο στις εκλογές και στη συνέχεια τον έφερε στην Downing Street.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα επιδεινώσει την οικονομική ρήξη. Προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

WTTC: “Brexit χωρίς συμφωνία θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ταξιδιωτικές εταιρείες”

Brexit χωρίς συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο χιλιάδες ταξιδιωτικές εταιρείες, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Και σε συνάρτηση με το COVID-19, δημιουργεί ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” για τον κλάδο.
Όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ταξίδια και στον τουρισμό κινδυνεύουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξασφαλίσει συμφωνία.

Πριν από το ξέσπασμα του COVID-19, το WTTC είχε προειδοποιήσει ότι 300.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν 400.000 σε ολόκληρη την ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Πρόσφατη έρευνα του WTTC έδειξε ότι έως και 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ταξίδια και τουρισμό κινδυνεύουν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του αντίκτυπου του COVID-19, προκαλώντας απώλεια 124 δις λιρών στο ΑΕΠ. Σε ολόκληρη την ΕΕ, 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας διατρέχουν κίνδυνο λόγω της πανδημίας.

Χωρίς συμφωνία Brexit, θα μπορούσε να χαθεί η πρόσβαση σε αγορές. Και η ικανότητα ελεύθερης μετακίνησης για επαγγελματικά ταξίδια και αναψυχής μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Δημιουργώντας πολυπλοκότητα, κόστος και σύγχυση και εμποδίζοντας απρόσκοπτα ταξίδια, δήλωσε το WTTC.

Η συνδεσιμότητα των πτήσεων είναι ένα μείζον ζήτημα. Mε μια συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ να απαιτείται για την αντικατάσταση της Συνολικής Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών. H συμφωνία θα επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση σε 27 κράτη της ΕΕ και σε 17 άλλες χώρες.

Ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να επιτρέψουν στις πτήσεις να λειτουργούν μέχρι να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη συμφωνία, το WTTC φοβάται ότι οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να πληγούν εάν υπάρχει Brexit χωρίς συμφωνία.

Εκείνοι που ήδη βασίζονται στην κυκλοφορία με την Ευρώπη, βρίσκονται υπό τεράστια πίεση λόγω του αντίκτυπου των ταξιδιωτικών περιορισμών COVID-19, μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα, αναφέρει.

Γκλόρια Γκεβάρα: “Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ να δουν το συμφέρον του κλάδου”

“Προτρέπουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την ΕΕ να θέσουν τα συμφέροντα του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, καθώς και τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτόν, στο προσκήνιο κατά την εξέταση των επιπτώσεων μιας μη συμφωνίας, είπε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, Γκλόρια Γκεβάρα.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια οικονομική αβεβαιότητα. Θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης ή αναστάτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει το Brexit χωρίς συμφωνία”.

Εκτός από τον αντίκτυπο στις πτήσεις, το Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερες ουρές για τους επιβάτες με έλεγχο ευρωπαϊκού διαβατηρίου, δαπανηρή κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης και ακριβότερες τηλεφωνικές κλήσεις με το τέλος των δωρεάν ευρωπαϊκών χρεώσεων περιαγωγής, δήλωσε το WTTC.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC), η οποία παρέχει στους Βρετανούς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα κράτη της ΕΕ, θα αποσυρθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι πάροχοι κινητών τηλεφώνων δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επαναφέρουν τις χρεώσεις περιαγωγής από την 1η Ιανουαρίου.