Η καταστροφή της καρδιάς του Παρισιού, της Notre Dame, σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό στην Γαλλική πρωτεύουσα.
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι μακράν το πιο δημοφιλές αξιοθέατο επισκεπτών στη Γαλλία, το οποίο με τη σειρά του προσελκύει περισσότερους τουρίστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της γης.
Μέχρι σήμερα, η Notre Dame είχε τις μεγαλύτερες ώρες λειτουργίας οποιουδήποτε σημαντικού αξιοθέατου στο Παρίσι από τις 8 π.μ.έως τις 16: 45 μ.μ. κάθε μέρα (όταν τα περισσότερα αξιοθέατα του Παρισιού είναι κλειστά κάθε Δευτέρα ή Τρίτη) και μισή ώρα αργότερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς και δωρεάν είσοδο, η οποία είναι σημαντική για πολλούς επισκέπτες της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Το 2018, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την εκκλησία ως τουρίστες και όχι ως πιστοί.
Μεγάλο μέρος των 36.000 ημερήσιων επισκεπτών (μέσος όρος) που περνούσαν δύο ή τρεις ώρες στον καθεδρικό ναό, τώρα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν σε άλλα αξιοθέατα.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Οι άλλοι “μεγάλοι hitters”, όπως το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ, είναι πιθανόν να αυξήσουν τους αριθμούς των επισκεπτών τους.
Όσον αφορά στον εκκλησιαστικό τουρισμό, η Sacre-Cœur, η Βασιλική πάνω στο λόφο της Μονμάρτρης, μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, όπως και το Sainte-Chapelle του 13ου αιώνα, το βασιλικό παρεκκλήσι το οποίο, όπως η Notre Dame, βρίσκεται στο Ile de la Cite στην καρδιά του Παρισιού.

Όπως εκτιμάται τα ελεύθερα αξιοθέατα όπως το Maison Victor Hugo στο Mαρέ και ο τουρισμός νεκροταφείου στο Pere Lachaise και τόπος αναπαύσεως των Edith Piaf, Oscar Wilde και Jim Morrison, αναμένεται να δουν αύξηση.

Το αναπόφευκτο κλείσιμο πολλών μηνών της Notre Dame θα μειώσει την τουριστική κίνηση στο Παρίσι και πόλεις όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ πιθανό να ωφεληθούν.