Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα τέλη εισόδου 5 ευρώ στην Βενετία, δεν οδήγησαν σε μείωση στους καθημερινούς τουρίστες, που ήταν και ο βασικός λόγος επιβολής τους.

Σύμφωνα με την Venezia Unica κατά τη δοκιμαστική φάση έως τις 5 Μαΐου, τα έσοδα ήταν 975.000 ευρώ. Πουλήθηκαν πάνω από 195.000 εισιτήρια σε ημερήσιους ταξιδιώτες, πολύ περισσότερα από όσα περίμεναν οι αρχές της πόλης.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα του φόρου εισόδου και επισημαίνουν ότι οι επισκέπτες δεν έχουν μειωθεί.
Αντίθετα, την Κυριακή 23 Ιουνίου οι αφίξεις στον προορισμό ήταν 70.000, περίπου 5.000 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το μέτρο, αρχικά ενεργό μόνο τα Σαββατοκύριακα μεταξύ 8:30 και 16 έως τα μέσα Ιουλίου, έγινε δεκτό με σκεπτικισμό από ορισμένους τοπικούς φορείς.

Ορισμένοι επέκριναν την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας την ως πλήρη αποτυχία, υπογραμμίζοντας ότι ο φόρος δεν είναι τίποτα άλλο από μια έντεχνα ενορχηστρωμένη εκστρατεία μάρκετινγκ.
Καταλογίζουν μάλιστα στις αρχές πως δεν είχαν πραγματική πρόθεση μείωσης του αριθμού των επισκεπτών.

Όσοι είναι κατά του φόρου εισόδου υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η επίδειξη των δελτίων ταυτότητας τους. Βλέπουν αυτές τις απαιτήσεις ως περαιτέρω βάρη για τη μόνιμη διαμονή στη Βενετία.

Η επίδραση του overtourism δεν περιορίζεται στις υποδομές της πόλης αλλά επηρεάζει και την ευημερία των κατοίκων της.
Οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, τη μειωμένη ποιότητα των υπηρεσιών και τη μετατόπιση της εστίασης των εμπορικών δραστηριοτήτων προς τους τουρίστες σε βάρος τους.

Για παράδειγμα, το κόστος αγαθών καθημερινών αναγκών έχει αυξηθεί λόγω της ζήτησης από τους τουρίστες. Επίσης, τα σκουπίδια από τους ταξιδιώτες ρυπαίνουν την πόλη.

Η “Βασίλισσα της Αδριατικής” συνεχίζει ακόμα την μάχη με τον αντίκτυπο του υπερτουρισμού.
Περίπου 80.000 τουρίστες καταφθάνουν κάθε μέρα σε σύγκριση με τους 49.000 κατοίκους. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων και τα big data, που αναλύουν τις τουριστικές τάσεις είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των τουριστικών ροών.

Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο να προωθηθούν πιο βιώσιμες και υπεύθυνες μορφές τουρισμού για την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, χωρίς να γίνεται απροσπέλαστη από τους τουρίστες.

Το τέλος εισόδου για αυτό τον μήνα θα ισχύει 6-7 Ιουλίου και 13-14 Ιουλίου.