Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η τάση για διακοπές στη Γερμανία έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα με τον  υπερτουρισμό. Οι ημερήσιοι τουρίστες το καλοκαίρι στους πρόποδες των Άλπεων, δεν ήταν ευπρόσδεκτοι από τους ντόπιους.
Και στο νησί Ζυλτ, οι κάτοικοι άσκησαν πίεση στις αρχές για περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών.

Όμως η υποδοχή των τουριστών που συνδέεται με τη φιλοξενία είναι βασικός παράγοντας για την ελκυστικότητα ενός προορισμού διακοπών.

Στη Γερμανία όλο και περισσότεροι από τους υπεύθυνους στους περιφερειακούς τουριστικούς οργανισμούς συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνο οι επιθυμίες των επισκεπτών που πρέπει να μετρούν. Αλλά και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν εκεί όπου άλλοι περνούν τις διακοπές τους.

Από το 2019 πραγματοποιούνται αντιπροσωπευτικές μελέτες για τον υπερτουρισμό από το Το Γερμανικό Ινστιτούτο Τουριστικής Έρευνας.
Με θέμα «ποιες θετικές και ποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει ο τουρισμός στον τόπο διαμονής, στην ίδια τη ζωή».

Στη μελέτη δεν υπάρχει σαφής ορισμός για το τι είναι το «πάρα πολύ». Κι αυτό γιατί ο ορισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες του χώρου καθώς και από τις προσωπικές συμπεριφορές.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που παρουσίασε στη Νυρεμβέργη η υπεύθυνη της μελέτης Sabrina Seeler αφορούν πρωτίστως τις αντιλήψεις των ντόπιων.

Οι τοπικές συνθήκες καθώς και η προσωπική στάση των κατοίκων παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως αποκαλύπτεται όσο περισσότεροι επισκέπτες, τόσο χαμηλότερη είναι η αποδοχή.

«Αλλά αυτό, δεν μπορεί να ειπωθεί ως γενικός κανόνας, υπογραμμίζει η Sabrina Seeler.  Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, ένας δημοφιλής προορισμός ειδικά το καλοκαίρι με τις ακτές της Βαλτικής, έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τουριστικής αποδοχής.

Στη Βαυαρία ωστόσο, η αποδοχή των επισκεπτών είναι σε χαμηλό επίπεδο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο».

Η μεγαλύτερη ενόχληση μεταξύ των ντόπιων προκαλείται από:

  • Κυκλοφοριακή συμφόρηση.
  • Υπερπλήρη πάρκινγκ.
  • Πλήθη τουριστών που συνωστίζονται στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή.