Αντιμέτωποι με μια μαζική εισροή επισκεπτών, αρκετοί προορισμοί σε όλον τον κόσμο αποφασίζουν να λάβουν τα μέτρα τους.

Συνήθως, η αποστολή του τουριστικού γραφείου είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες σε μια χώρα. Ωστόσο, ορισμένα τουριστικά γραφεία κάνουν τώρα το αντίθετο.

Άμστερνταμ

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το ολλανδικό τουριστικό γραφείο, το οποίο αποφάσισε να αναβάλει μια διαφημιστική εκστρατεία που θα μπορούσε να προσελκύσει νέους επισκέπτες. Ο λόγος ; Οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πλέον πολλοί τουρίστες στη χώρα. Το Άμστερνταμ και οι 820.000 κάτοικοί του έχουν συνολικά 8.3 εκατ. διανυκτερεύσεις και 18 εκατ. επισκέπτες όλο το χρόνο.

Βαρκελώνη και Ρώμη

Το παράδειγμα του Άμστερνταμ ακολουθούν κι άλλες πόλεις. Η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Πόρτο ή η Βενετία είναι επίσης θύματα της επιτυχίας τους και αντιμετωπίζουν τον υπερτουρισμό. Για να μην αναφέρουμε το Ντουμπρόβνικ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους οπαδούς της σειράς Game of Thrones.

Ισλανδία

Η Ισλανδία είναι ένα ακόμη παράδειγμα προορισμού που έχει ξεπεράσει το όριο των τουριστών της. Ειδικότερα, το μικρό νησί των 340.000 κατοίκων έχει σημειώσει αύξηση στους τουρίστες τις από 500.000 το 2009 σε περισσότερους από 2.3 εκατ. επισκέπτες πέρυσι.

Φόροι στους τουρίστες

Σε μια προσπάθεια ελέγχου του φαινομένου, διάφοροι προορισμοί έλαβαν διάφορα μέτρα. Από την 1η Μαΐου, η Βενετία μόλις επέβαλε φόρο 3 € για όλους τους τουρίστες την ημέρα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον καθαρισμό της πόλης.

Παράλληλα, στη Ρώμη, από το περασμένο Ιανουάριο δεν επιτρέπονται τουριστικά λεωφορεία στο ιστορικό κέντρο.

Με περισσότερους από 30 εκατ. επισκέπτες την περασμένη χρονιά, η Βαρκελώνη «επιτέθηκε» στην Airbnb, κυνηγώντας παράνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Προβλήματα και εκτός Ευρώπης

Δεν επηρεάζεται όμως μόνο η Ευρώπη. Στο Περού, οι αρχές μόλις αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Machu Picchu, την εμβληματική πόλη Inca.

Στην Ινδονησία, η κυβέρνηση του Μπαλί προετοιμάζει ένα φόρο 14 δολαρίων για κάθε τουρίστα που φτάνει στο νησί. Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Ταϊλάνδη, ο αγώνας κατά του υπερατρισμού έχει κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά: η εμβληματική παραλία του Koh Phi Phi Leh, η σκηνή για την ταινία «Η παραλία» με τον Leonardo de Caprio, έκλεισε για το κοινό τον περασμένο Ιούνιο μέχρι το 2021.