Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανοίγουν το δρόμο για εναρμονισμένους κανόνες στην κοινή χρήση δεδομένων για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (STR).

Οι υπουργοί συμφώνησαν στην προσέγγιση ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για πλατφόρμες όπως η Booking.com, η Airbnb, το Tripadvisor και η Vrbo, για ένα «ισορροπημένο τουριστικό οικοσύστημα».

Το επόμενο βήμα είναι οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτές θα ξεκινήσουν μόλις οι ευρωβουλευτές καθορίσουν τη θέση τους για το θέμα. Ωστόσο, η Airbnb χαιρέτισε την απόφαση.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την ΕΕ να επικεντρώσει τις συζητήσεις της σε δυσανάλογους τοπικούς κανόνες που υπονομεύουν την ενιαία αγορά και εμποδίζουν πολλούς καθημερινούς Ευρωπαίους να μοιράζονται τα σπίτια τους και να επωφελούνται από τους επισκέπτες στις κοινότητες τους».

Κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή δωμάτιο που προσφέρεται προς ενοικίαση για περιορισμένο αριθμό ημερών το χρόνο θα έχει αριθμό μητρώου. Στόχος είναι να γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές την ταυτότητα του οικοδεσπότη, δηλαδή του ατόμου που νοικιάζει την κατοικία.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη διεξαγωγή τακτικών τυχαίων ελέγχων για να επαληθεύσουν ότι δεν υπάρχουν λανθασμένες δηλώσεις ή μη έγκυροι αριθμοί εγγραφής.

Οι νέοι κανόνες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και το κόστος για τους οικοδεσπότες και τις πλατφόρμες.
Ταυτόχρονα θα επιτρέπουν στις αρχές να έχουν τα δεδομένα που χρειάζονται για τη ρύθμιση της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αποτελούν πλέον το 25% του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σημειώνουν σταθερή πρόοδο στη ρύθμιση του κλάδου των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τα τελευταία χρόνια.
Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε σε ένα σύμφωνο κοινής χρήσης δεδομένων με τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικίασης.

Τον Ιούλιο του 2022, ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές να προτείνουν νομοθεσία σχετικά με την εγγραφή και την κοινή χρήση δεδομένων.

Τον Νοέμβριο, η επιτροπή δημοσίευσε τον προτεινόμενο κανονισμό του τομέα με τους υπουργούς να εγκρίνουν τώρα την κοινή προσέγγιση για την ανταλλαγή και τη συλλογή δεδομένων.