Σύνταξη tourismtoday.gr

Nα επαληθεύσουν την ισχύ του διαβατηρίου τους, ζητούν από τους Βρετανούς που προγραμματίζουν καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι αρχές, σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν μετά το Brexit.

Τα διαβατήρια των υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, πρέπει να ισχύουν για άλλους τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την έξοδο από την ΕΕ.
Διαφορετικά, αυτοί οι υπήκοοι κινδυνεύουν να υπερβούν το όριο χωρίς βίζα και μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες.

Τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχουν εκδοθεί τα τελευταία δέκα χρόνια πριν από την είσοδο στον χώρο Σένγκεν. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν την ημερομηνία έκδοσης των διαβατηρίων τους πριν κατευθυνθούν στην ΕΕ.
Για διαμονές μεγαλύτερες από 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα μακράς διαμονής για σκοπούς όπως η απασχόληση ή η σπουδή, ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση της διαμονής και οι πιθανές συνέπειες, όπως απαγορεύσεις ή απέλαση.

Ωστόσο, στοιχεία όπως κάρτες επιβίβασης και εισιτήρια, που περιλαμβάνουν την ημερομηνία εισόδου ή εξόδου στη ζώνη Σένγκεν, μπορούν να χρησιμεύσουν ως απόδειξη στους Βρετανούς και μπορούν να ζητήσουν από τους συνοριοφύλακες να προσθέσουν αυτήν την ημερομηνία και την τοποθεσία στο ταξιδιωτικό τους έγγραφο. Όσοι ζουν στην Πορτογαλία δεν χρειάζεται να έχουν σφραγίδα στο διαβατήριό τους, αλλά μάλλον να προσκομίσουν αποδεικτικό διαμονής και διαβατήριο στον έλεγχο των συνόρων.

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων τρίτων χωρών μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές πύλες για να περάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι το διαβατήριο τους φέρει σφραγίδα από τον αξιωματικό των συνόρων.
Ωστόσο, η χρήση ηλεκτρονικών πυλών για έξοδο από μια συγκεκριμένη χώρα, για παράδειγμα, την Πορτογαλία, δεν επιτρέπεται εάν το άτομο αυτό έχει εισέλθει από άλλη χώρα της ΕΕ.