Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ακόμη και με τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας, οι ταξιδιώτες ξοδεύουν περισσότερα σε εμπειρίες και επιλέγουν περιπέτειες για τα μοναδικά τους πάθη.
Αυτή η αναπτυσσόμενη βιομηχανία αναμένεται να φτάσει τα 1,6 τρις δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

Τι τροφοδοτεί αυτό το κύμα; Είναι η ακαταμάχητη γοητεία της περιπέτειας και της καινοτομίας, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του GetYourGuide.

  • Το 90% σχεδιάζει να ξοδέψει τα ίδια ή περισσότερα σε δραστηριότητες το 2024.
  • Το 98% λέει ότι οι λόγοι που επιλέγει έναν προορισμό εξαρτώνται από την υπόσχεση μοναδικών εμπειριών.

Τι τροφοδοτεί την παγκόσμια άνοδο στα ταξίδια περιπέτειας

Οι άνθρωποι αναζητούν να ευθυγραμμίσουν τα ταξίδια με τα προσωπικά τους πάθη με κορυφαίους προορισμούς και δραστηριότητες που επικεντρώνονται σε:

  • Πολιτισμό και ιστορία
  • Περιπέτεια και φύση
  • Καθηλωτικό και μοναδικό

Αυτοί οι τουρίστες, που ονομάζονται «εξερευνητές», απολαμβάνουν εμπειρίες, επιδίδονται σε μεγαλύτερα ταξίδια, ταξιδεύουν πιο συχνά και οδηγούν την οικονομία της εμπειρίας σε νέα ύψη.

Από την αναρρίχηση σε βουνά μέχρι την κατάδυση σε καθαρούς ωκεανούς, οι σημερινοί τουρίστες δεν επισκέπτονται απλώς μέρη, αλλά τα βιώνουν πραγματικά. Και δεν πρόκειται μόνο για μεγάλες περιπέτειες.
Δεν πρόκειται μόνο για την επιλογή προορισμών από μια “λίστα κουβάδων”. Πρόκειται για ουσιαστικές, μεταμορφωτικές εμπειρίες που προσφέρουν προσωπική ανάπτυξη και αξέχαστες αναμνήσεις.

Δεν είναι περίεργο που τα ταξίδια περιπέτειας, ειδικά για τους λάτρεις της αδρεναλίνης, σημειώνουν σημαντική άνοδο. Είτε πρόκειται για bungee jumping από έναν γκρεμό είτε για ράφτινγκ, η αναζήτηση αυτής της έκρηξης αδρεναλίνης είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

Και ακόμη και ο εσωτερικός τουρισμός παίρνει ένα κομμάτι από την πίτα της περιπέτειας. Αυτό το καλοκαίρι, περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι τους, ανακαλύπτοντας εκ νέου τις δικές τους αυλές με τρόπους που αναζωπυρώνουν την αίσθηση του θαυμασμού τους.
Τα εθνικά πάρκα, τα κρυμμένα μονοπάτια πεζοπορίας και τα απομονωμένα σημεία στην παραλία προσελκύουν νέα αγάπη από ταξιδιώτες που αναζητούν περιπέτεια χωρίς την πτήση μεγάλων αποστάσεων.

Η στροφή προς τα ταξίδια που επικεντρώνονται στην εμπειρία δεν είναι απλώς μια τάση. Είναι μια κίνηση που καθοδηγείται από την έμφυτη επιθυμία να εξερευνήσουμε, να νιώσουμε ζωντανοί και να συνδεθούμε με τον κόσμο με βαθύτερους, πιο ουσιαστικούς τρόπους. Πρόκειται για δραστηριότητες που δεν είναι απλώς διασκεδαστικές, αλλά μεταμορφώνουν.