Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα «απλό» και «φιλικό προς το χρήστη» σύστημα για τα διεθνή ταξίδια.
Κι αυτό έγινε μετά από κριτική για την εισαγωγή μιας «πορτοκαλί λίστας παρακολούθησης» (amber plus blacklist).

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε αντιδράσεις από ορισμένους βουλευτές των Συντηρητικών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Χόου Μέριμαν, είπε πως η πορτοκαλί λίστα παρακολούθησης θα θεωρηθεί ως «μια τεράστια κόκκινη σημαία».

Η πίεση αυξήθηκε τον πρωθυπουργό από τον καγκελάριο Ρίσι Σούνακ και τα διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιρειών, το Σαββατοκύριακο. Οι οποίοι ζήτησαν να προστεθούν περισσότεροι προορισμοί στην πράσινη λίστα.

Η κυβέρνηση αναμενόταν να επιβεβαιώσει την εισαγωγή της νέας κατηγορίας, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου ο πρωθυπουργός είπε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους:

«Προφανώς καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για τις διακοπές που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό.

Καταλαβαίνω πόσα άτομα σχεδιάζουν, προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εξακολουθεί να είναι ένας επικίνδυνος ιός και ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να έρχονται παραλλαγές.

Πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και αυτό που θέλω να δω είναι κάτι που είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και φιλικό προς τον χρήστη».

Ωστόσο, ο Τζόνσον σημείωσε και «ανησυχεί» για την εισαγωγή νέων παραλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά πρόσθεσε πώς «πρέπει να ωθήσουμε τον κόσμο να στηρίξει την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, να ανοίξει ξανά τα κέντρα της πόλης μας. Και έτσι θέλουμε μια προσέγγιση όσο πιο απλή μπορούμε».

Άρση περιορισμών για ταξιδιώτες που προσγειώνονται σε κόμβους της κόκκινης λίστας

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης έτοιμο να άρει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προσγειώνονται σε κόμβους σε χώρες της κόκκινης λίστας.

Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που ταξιδεύουν σε κόμβους όπως το Αμπού Ντάμπι, το Μπαχρέιν, η Ντόχα, το Ντουμπάι και η Κωνσταντινούπολη δεν θα μπουν σε καραντίνα. Υπενθυμίζεται πως χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία και τα ΗΑΕ παραμένουν στην κόκκινη λίστα.