Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Cunard Line ανακοίνωσε το 2017 ότι θα αυξήσει τον στόλο της σε τέσσερα κρουαζιερόπλοια. Η προσθήκη του Queen Anne -του πρώτου νέου πλοίου της γραμμής από τότε που κυκλοφόρησε το Queen Elizabeth το 2010- είχε προγραμματιστεί για το 2022.

Αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. Το πλοίο, που κατασκευαζόταν στο ναυπηγείο Fincantieri στο Monfalcone της Ιταλίας, τελικά προγραμματίστηκε εκ νέου για να ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου 2024.

Ωστόσο η ημερομηνία θα αναβληθεί ξανά λόγω «ελλείψεων ενέργειας και παγκόσμιων περιορισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού», ανέφερε η γραμμή τον Νοέμβριο.
Τώρα, το παρθενικό ταξίδι του Queen Anne έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου 2024.

Η Cunard Line δεν είναι η μόνη γραμμή κρουαζιέρας που αντιμετωπίζει τις παρατεταμένες επιπλοκές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, τουλάχιστον πέντε εταιρείες κρουαζιέρας δήλωσαν ότι τα νέα τους πλοία θα καθυστερούσαν και επεσήμαναν την αλυσίδα εφοδιασμού ως λόγο.

Ενώ τα ζητήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού γεννήθηκαν από την πανδημία, δεν έχουν υποχωρήσει.
Ορισμένα πλοία έκαναν το ντεμπούτο τους στην ώρα τους, ενώ άλλα καθυστερούν, καθώς οι ναυπηγοί και οι εταιρείες κρουαζιέρας αγωνίζονται να πάρουν υλικά εγκαίρως.

Τα έξι πλοία της κατηγορίας Prima της Norwegian Cruise Line επρόκειτο να κάνουν το ντεμπούτο τους κάθε χρόνο από το 2022 έως το 2027.
Αλλά λίγους μήνες αφότου το πρώτο στην κατηγορία του Norwegian Prima ξεκίνησε την εναρκτήρια σεζόν του, η εταιρεία ανακοίνωσε καθυστερήσεις για δύο πλοία. Ο ένοχος, είναι η αλυσίδα εφοδιασμού.

«Αυτό είναι 100% αποτέλεσμα των καθυστερήσεων των ναυπηγείων λόγω των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού, δήλωσε ο Mark Kempa, CFO της Norwegian Cruise Line.
Τα πλοία καθυστερούν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερις έως πέντε μήνες το καθένα».

Η κυκλοφορία του Carnival Jubilee χωρητικότητας 6.500 επιβατών θα καθυστερήσει κατά δύο μήνες λόγω «εφοδιαστικής αλυσίδας και συναφών θεμάτων», σύμφωνα με την Carnival Cruise Line.

Η πολυτελής μάρκα κρουαζιέρας του Ομίλου MSC, ανέβαλε την καθέλκυση του πρώτου της πλοίου Explora Journeys, λόγω των παγκόσμιων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Ungerer.
Το πλοίο 922 επιβατών θα κάνει το ντεμπούτο του στις 17 Ιουλίου αντί για τον Μάιο.

Το Margaritaville at Sea Paradise είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 30 Απριλίου και αντ’ αυτού ξεκίνησε στις 14 Μαΐου, με τη νέα γραμμή να κατηγορεί την αλυσίδα εφοδιασμού.

Το πρώτο πλοίο της Ritz-Carlton Yacht Collection το Evrima, απέπλευσε σχεδόν δύο χρόνια αργά, τον Οκτώβριο. Αρχικά η καθυστέρηση ήταν λόγω προβλημάτων στα ναυπηγεία, αλλά αργότερα λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της εφοδιαστικής αλυσίδας.