Ο βιώσιμος τουρισμός δεν αποτελεί μόνο τάση της εποχής μας, αλλά ηθική απαίτηση, καθώς ο τουρισμός ευθύνεται για περίπου 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ξενοδοχειακός κλάδος οφείλει να ευθυγραμμιστεί με ένα νέο μοντέλο μεταρρυθμίσεων μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για κάθε δωμάτιο ετησίως κατά 90%, έως το 2050.

Τι χρειάζεται για να θεωρηθεί ένα κατάλυμα οικολογικό

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού (GSTC), ο φορέας που διαχειρίζεται τα παγκόσμια πρότυπα για τον βιώσιμο ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, δημιούργησε τα Κριτήρια και τους Προτεινόμενους Δείκτες του GSTC για Ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια «να υπάρξει κοινή συμφωνία για τον βιώσιμο τουρισμό».

Η ιδέα είναι να εναρμονιστούν όλα τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στα πολυάριθμα συστήματα πιστοποίησης οικολογικών ξενοδοχείων, όπως το Πράσινο Κλειδί, η Πιστοποίηση Green Star Hotel κ.λπ.

Ο οργανισμός περιγράφει τα Κριτήρια GSTC ως «τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θα πρέπει να φιλοδοξεί να καλύπτει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση (ή οποιοσδήποτε τύπος κτιστών καταλυμάτων)».

Κάποια από τα σημεία στα οποία μπορούν να εστιάσουν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων είναι:

  • Η μείωση της σπατάλης τροφίμων,μέσω της καλλιέργειας και της επιλογής τοπικών προϊόντων .
  • Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού πέραν του δωματίου του ξενοδοχείου.
  • Η εξάλειψη του πλαστικού μιας χρήσης.
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Η δημιουργία ενός ξενοδοχείου χωρίς χαρτί.
  • Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου.

Τα ξενοδοχεία που θέλουν να αναγνωριστούν επίσημα ως οικολογικά καταλύματα μπορούν να στραφούν σε έναν από τους πολλούς φορείς πιστοποίησης που είναι διαπιστευμένοι από το GSTC ανά τον κόσμο.