Πολλοί μνηστήρες και μεγάλος ανταγωνισμός είναι τα δύο νέα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της πώλησης της πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας της Συγγρού, Athens Ledra με την ημερομηνία του πολυαναμενόμενου νέου πλειστηριασμού να ορίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr τον Απρίλιο κι όχι στις 15 Μαρτίου που είχε κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η ημερομηνία του τέταρτου κατά σειρά πλειστηριασμού του ιστορικού ξενοδοχείου Athens Ledra με επισπεύδουσα τράπεζα την Alpha Bank έχει οριστεί για τις 5 Απριλίου. Για την ίδια ημερομηνία μεταφέρεται, κατά πάσα πιθανότητα, και ο πλειστηριασμός των υπολοίπων ακινήτων της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΑΣΤΥ, ο οποίος και ήταν αυτός που είχε οριστεί για τις 15 Μαρτίου. Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της ΑΣΤΥ συνολικής αξίας 2,4 εκατ. ευρώ που θα βγουν σε πλειστηριασμό περιλαμβάνουν όμορες ιδιοκτησίες της εταιρείας επί της οδού Πύρρας, τις οποίες χρησιμοποιούσε ως χώρο στάθμευσης και αποθήκευσης, ένα ακόμα κτήριο με οικόπεδο καθώς και ένα οικόπεδο.
Το σίγουρο είναι ότι η τουριστική αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την επαναληπτική διαδικασία του αφού θα είναι ο πρώτος πλειστηριασμός ο οποίος θα διεξαχθεί με χαμηλότερο τίμημα (36,5 εκατ. ευρώ έναντι 47,8 εκατ. ευρώ όπου είχε τοποθετηθεί ο πήχης στις προηγούμενες φορές). Να διευκρινίσουμε πως παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς χαρακτήρισαν εξαρχής υψηλή την τιμή αφού ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει και σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας. Μάλιστα όπως είχαν αναφέρει στο insider.gr πιθανοί αγοραστές αναμένουν η τιμή να πέσει τουλάχιστον κατά 30% προκειμένου να χτυπήσουν το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων.
Τροχοπέδη, πέρα από την διαδικασία ανακαίνισης, αποτελούν και τα χρέη του ξενοδοχείου τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τους εργαζόμενους, τα οποία στην περίπτωση μόνο των εργαζομένων ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το σωματείο των εργαζομένων πραγματοποίησε σήμερα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της «J&P Αβαξ» ζητώντας συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας. Η κινητοποίηση σύμφωνα με τους εργαζόμενους πραγματοποιήθηκε εκεί καθώς η ιδιοκτήτρια επιχειρηματική οικογένεια είναι μέτοχος εταιρείας, η οποία -με τη σειρά της- είναι μέτοχος της J&P-ΑΒΑΞ. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ξεκαθάρισε πως δεν διατηρεί μετοχική ή ξενοδοχειακή σχέση με το ξενοδοχείο.
Παρά το γεγονός πως η μείωση της τιμής έχει καταστήσει ελκυστικότερη την διαδικασία κι έχει αυξήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τον αριθμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, κύκλοι της αγοράς δεν χαρακτηρίζουν απίθανο το σενάριο να μην τελεσφορήσει και ο επόμενος πλειστηριασμός με στόχο την περαιτέρω μείωση του τιμήματος. Απίθανο άλλωστε δεν είναι και το σενάριο να βρεθεί αγοραστής πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού. Aπορίας άξιο παραμένει πάντως πως το τόσο ενδιαφέρον δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πώληση, με πολλούς να κάνουν λόγο για άγνωστα συμφέροντα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το ξενοδοχείο που παραμένει κλειστό από τον περασμένο Μάιο έχουν διεξαχθεί τρεις πλειστηριασμοί, όλοι άγονοι: ο πρώτος που είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου, ακυρώθηκε λόγω της εισβολής μελών του Eνιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, ο δεύτερος στις 21 Σεπτεμβρίου είχε κηρυχθεί άγονος λόγω απουσίας υποψήφιων αγοραστών ενώ το ίδιο συνέβη και στον τελευταίο στις 7 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και παρότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αξίζει να σημειωθεί πως είναι τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι ξενοδοχειακοί όμιλοι. Πέραν των Ισραηλινών, των Αμερικανών και των Βρετανών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στο χορό έχουν προστεθεί και έλληνες εφοπλιστές ενώ δεν λείπουν και τα fund που αγοράζουν ξενοδοχειακά ακίνητα και αναθέτουν εν συνεχεία την διαχείρισή τους σε αρμόδιες εταιρείες.
Στα ονόματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί συμπεριλαμβάνονται οι όμιλοι Λασκαρίδη και Διβάνη, ενώ ενεργό παραμένει και το ενδιαφέρον της αλυσίδας διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων Movenpick Hotels & Resorts, η οποία είναι γνωστό πως αναζητεί ευκαιρίες στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και έχει στο παρελθόν, προτού το ξενοδοχείο βγει στο σφυρί, συνομιλήσει με τον όμιλο Παρασκευαΐδη. Ενεργό, σύμφωνα με πηγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας, παραμένει και το ενδιαφέρον των κινέζων επενδυτών, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ως πιθανότεροι μελλοντικοί ιδιοκτήτες χωρίς όμως η συμφωνία εξαγοράς να ευδοκιμήσει.
Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016.