Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όρισε το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη απόφασης σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας στην περιοχή χωρίς σύνορα Σένγκεν.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Romania Insider, θα υπάρξουν δύο ευρωπαϊκές συναντήσεις αυτόν τον μήνα, ενώ η καθοριστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Παρόλο που η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εκπληρώσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις από το 2011 για να γίνουν τα νεότερα μέλη της ζώνης Σένγκεν, η διαδικασία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πρόσφατα, οι νομοθέτες των Κάτω Χωρών με ψήφισμα κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να μην κάνει βήματα σχετικά με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Σένγκεν έως ότου διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για την επιτήρηση των συνόρων και για τη μείωση του εγκλήματος διαφθοράς και στις δύο αυτές βαλκανικές χώρες.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να επιτρέψουν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν το συντομότερο δυνατό και να τερματίσουν τις διακρίσεις.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να καταργηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα για αυτές τις δύο χώρες το 2023.

«Η διατήρηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εισάγει διακρίσεις και έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των μετακινούμενων εργαζομένων και των πολιτών. Με την παρεμπόδιση των εισαγωγών, των εξαγωγών και της ελεύθερης ροής εμπορευμάτων από τα εμπορευματικά λιμάνια, βλάπτουν επίσης την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει συγκεκριμένη απόφαση για την ένταξη και των δύο βαλκανικών χωρών στην περιοχή χωρίς σύνορα, αναφέροντας παράλληλα το γεγονός ότι η Ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.