της Εύας Οικονομάκη

Ακίνητα-φιλέτα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και δύνανται να αξιοποιηθούν, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία, προωθεί προς εκμετάλλευση η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), με Ελληνες και ξένους επενδυτές να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή τους.

Εκτός από τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που έχει ήδη δρομολογήσει για την αξιοποίηση των ακινήτων της, η ΥΠΑΑΠΕΔ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην ωρίμανση και άλλων assets, που μπορούν να προσδώσουν οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση τους.

Σε φάση ωρίμανσης βρίσκονται ένα ακίνητο στην οδό Σωκράτους 51 στην Αθήνα, το Κτήμα Παλλήνης «Λόφος Λεβίδη» και η Αποθήκη Πυρομαχικών Δράμας, που χάρη στην τοποθεσία της πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα της περιοχής, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να τη μετατρέψουν σε κέντρο logistics.

Τα “φιλέτα”

  • Η Πέρδικα στην Αίγινα

Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ενός από τα «βαριά» χαρτιά που διαθέτει στο portfolio της η ΥΠΑΑΠΕΔ, ενός οικοπέδου στην Πέρδικα της Αίγινας.

Αυτή τη φορά ο διαγωνισμός για το ακίνητο-φιλέτο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου, προβλέπει χαμηλότερο τίμημα. Η τιμή εκκίνησης του σχετικού ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί στα 750.000 ευρώ ετησίως από 1 εκατ. ευρώ που ήταν το κατ’ ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα την προηγούμενη φορά, ενώ η χρονική διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, ορίζεται σε εξήντα χρόνια.

Η προς εκμίσθωση έκταση των 318 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Πέρδικα της Αίγινας, είναι ένα από τα «φιλέτα» που διαθέτουν στο portfolio τους οι Ενοπλες Δυνάμεις, με την αρμόδια Υπηρεσία να στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση της έκτασης σε συνδυασμό με τη δημιουργία θεματικού πάρκου και πολιτιστικού κέντρου. Το συγκεκριμένο οικόπεδο πληροί τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο ήπιας χρήσης, αποτελούμενο από θεματικά πάρκα, ιδιωτικές κατοικίες, ακόμη και πολυτελές κάμπινγκ (glamping).

  • Το ΚΛΑΠ Μεθάνων

Ψηλά στην ατζέντα της ΥΠΑΑΠΕΔ με τα προς αξιοποίηση ακίνητα βρίσκεται και το ΚΛΑΠ (Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου) Μεθάνων, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Αν και ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες κρίθηκε άγονος, αφού δεν καταγράφηκε καμία συμμετοχή, η ΥΠΑΑΠΕΔ προτίθεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο μίσθωσης του ακινήτου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο φάκελος του ακινήτου ενδέχεται να υποβληθεί προς έγκριση εκ νέου στο Συμβούλιο Αμυνας με στόχο τη μείωση του ζητούμενου τιμήματος προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό το project. Η τιμή εκκίνησης για το μηνιαίο μίσθωμα του οικοπέδου των 3.305 τ.μ. που διαθέτει 2 κτίρια συνολικού εμβαδού 2.522 τ.μ. είχε προσδιοριστεί στα 9.200 ευρώ, ενώ ο μισθωτής είχε το περιθώριο περαιτέρω οικοδόμησης. Η διάρκεια της μίσθωσης είχε οριστεί στα 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για 10 επιπλέον χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο ακίνητο είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν Ελληνες επιχειρηματίες και Τσέχοι επενδυτές.

  • Ακαδημίας 31

Η έγκριση νέου, χαμηλότερου σε σχέση με τους προηγούμενους διαγωνισμούς, μηνιαίου μισθώματος από το Συμβούλιο Αμυνας, με οδηγό τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα δώσει το σήμα για την αξιοποίηση του ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνα, στην οδό Ακαδημίας 31, και το οποίο ήδη ερίζουν Ελληνες επενδυτές με παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Η προνομιακή τοποθεσία του 6ώροφου ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, αποτελεί σημαντικό ατού για την ανάπλασή του σε ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, δεδομένης της ανόδου που καταγράφει εσχάτως ο τουρισμός στην Αθήνα.

  • Πρώην στρατόπεδο «Φωστηρίδη»

Στη λίστα με τα ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα βρίσκεται και το πρώην στρατόπεδο «Φωστηρίδη» στη Δράμα. Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί σε 18.792 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, θα εκμισθωθεί αποκλειστικά για εμπορική/επαγγελματική χρήση.

  • Νοσοκομείο στην Πάτρα

Σε διαγωνισμό εφόσον υπάρξει ενδιαφερόμενος αναμένεται να βγει και για το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (στρατόπεδο Χριστιά), έκτασης 10 στρεμμάτων. Το ακίνητο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και βρίσκεται στον οικισμό του Προφήτη Ηλία, βάσει των όρων του διαγωνισμού θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως υγειονομική δομή. Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται σε 216.000 ευρώ ετησίως, ενώ η χρονική διάρκεια της μίσθωσης είναι τα 50 έτη, με χορήγηση στον μισθωτή δυνατότητας παράτασης για άλλα 20 χρόνια.

  • Πρώην Στρατόπεδο «Παπαποστόλου»

Ωριμο προς αξιοποίηση είναι ένα ακόμη πρώην στρατόπεδο που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ. Ο διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση του πρώην Στρατοπέδου «Παπαποστόλου», του Δήμου Στυλίδας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, με τιμή εκκίνησης τα 100.000 ευρώ ετησίως. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση.

  • Αποθήκες πυρομαχικών Αμπελοκήπων

Επενδυτής αναζητείται και για το πρώην στρατόπεδο «Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων», στον Δήμο Ορέστιδος, της Καστοριάς, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 66.840 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 έτη, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το συγκεκριμένο ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για εμπορική/επαγγελματική χρήση και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  • Πρώην Στρατολογικό Γραφείο Δράμας

Τον δρόμο της αξιοποίησης θα πάρει και το «Πρώην Στρατολογικό Γραφείο Δράμας», το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ζερβού και Βελισαρίου. Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για το εν λόγω ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, είναι τα 23.400 ευρώ που είχαν οριστεί ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης να παραμένει 12 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 12. Το συγκεκριμένο ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση.

  • Πρώην ΛΑΦ Αριδαίας

Για επαγγελματική ή εμπορική χρήση αναμένεται να εκμισθωθεί και το ακίνητο πρώην «ΛΑΦ (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς) Αριδαίας», που βρίσκεται στον Δήμο Αλμωπίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, θα εκμισθωθεί για 20 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 5, με την τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού να προσδιορίζεται στο ποσό των 18.480 ευρώ.

  • Θεμιστοκλέους και Τζαβέλα

Αμεσα αναμένεται να «τρέξει» και ο διαγωνισμός για το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλα 30 στην Αθήνα. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ταμείο Εθνικού Στόλου, θα παραχωρηθεί για 25 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για 5.

  • Τέσσερα ακίνητα στην Αθήνα

Η μετατροπή τους σε γραφεία ή πολυτελείς κατοικίες προβλέπεται για τα τέσσερα διαμερίσματα που βρίσκονται σε κτίριο της οδού Ακαδημίας 27Α στο κέντρο της Αθήνας. Για τα 4 συγκεκριμένα ακίνητα, η έκταση των οποίων ποικίλλει και διαμορφώνεται από 50 τ.μ. έως 227 τ.μ., θα προκηρυχθούν ισάριθμοι διαγωνισμοί και καθένα από αυτά θα αξιοποιηθεί ξεχωριστά.