Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της άλωσης του κάστρου της Γραμβούσας από τους επαναστατημένους Κρητικούς τον Αύγουστο του 1825, τα “Γραμπούσια”, χορευτικοί σύλλογοι και μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους προσφέροντας στο κοινό μια ξεχωριστή βραδιά.

Φόρο τιμής στην κρητική παράδοση απέδωσε ο δήμος Κισσάμου, με την 45η αναβίωση του εθίμου του παραδοσιακού Κρητικού γάμου.

Ο αληθινός κρητικός γάμος εκείνη την εποχή άρχιζε από το Σάββατο και κρατούσε μέχρι και τη Δευτέρα. Ήθελε μεγάλη προετοιμασία όχι μόνο από τον κύκλο του γαμπρού αλλά και από τους καλεσμένους.

Όλο το χωριό θα έπρεπε να αστράφτει από καθαριότητα, αφού η νύφη επισκέπτονταν κάθε σπίτι ξεχωριστά. Μεταφορικά τους μέσα ήταν τότε τα άλογα και τα γαϊδουράκια , αποτελώντας σημαντικούς βοηθούς στην προετοιμασία.

Τα γλέντια εκείνων των χρόνων για τους μεγάλους γάμους γινόταν στην ύπαιθρο κάθε χωριού αφού δεν υπήρχαν ευρύχωρα μαγαζιά. Το πιλάφι σερβίρονταν σε σκουτέλια, μικρά πήλινα σκεύη.

Για καθίσματα και τραπέζια είχαν χοντρές τάβλες, οι οποίες έδωσαν και το όνομα: “Τραγούδια της τάβλας”. Οι καλλιτέχνες μουσικοί έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν με στεντόρεια τη φωνή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουν ενισχυτές.

πηγή: zarpanews.gr