Σειρά μέτρων για να καταστεί η Πορτογαλία δημοφιλής προορισμός για τουρισμό οίνου ανακοίνωσε ο γραμματέας τουρισμού της χώρας.

Τα μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στην επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προϊόντων και την εμπορία. Πέρυσι, 2,5 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν στην Πορτογαλία για να βρουν κάποια εμπειρία κρασιού.

Η εγχώρια κατανάλωση οίνου στην Πορτογαλία αυξάνεται και υπερβαίνει το 50% των εξαγωγών αξίας 800 εκατ. ευρώ. Ο τομέας είναι επομένως ιδιαίτερα ευεργετικός για την οικονομία. Ο τουρισμός θα είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του αμπελοοινικού τομέα στην Πορτογαλία τα ερχόμενα χρόνια.

Η πλατφόρμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συγκεντρώσει ολόκληρο τον εθνικό τουρισμό οίνου, ο οποίος ανταποκρίνεται στις καθιερωμένες απαιτήσεις.

Το πλάνο για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Πορτογαλία περιλαμβάνει την ViniPortugal, πορτογαλική Ένωση Αμπελώνων (AMPV) και την Πορτογαλική Ένωση Δρόμοι του οίνου (ARVP).

Η ανάλυση του τομέα έχει οργανωθεί εδώ και έξι μήνες. Διεξάγεται από μια ομάδα του Turismo de Portugal, όχι μόνο για εσωτερική αξιολόγηση της εθνικής προσφοράς αλλά και για άλλους διεθνείς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε “αναγνωριστική αποστολή ” στη Νότιο Αφρική, προκειμένου να δουν πως η χώρα δόμησε το προϊόν και καθιερώθηκε διεθνώς ως προορισμός ορόσημο.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός οίνου ήδη αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όσων επιθυμούν να επισκεφθούν την Πορτογαλία.

Ποιες χώρες στέλνουν τουρίστες στην Πορτογαλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι χώρες που στέλνουν περισσότερους τουρίστες στην Πορτογαλία. Η χώρα διαθέτει 260 τουριστικές εγκαταστάσεις και, το 2018, επικεντρώθηκαν στο εν λόγω θέμα 1.870 διεθνή άρθρα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη διοργάνωση της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τον Τουρισμό του Κρασιού που χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) το 2020.