Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νουμάν Κουρτουλμούς πρότεινε τον τουρισμό στους Γερμανούς πολιτικούς σαν μέθοδος αποκλιμάκωσης τη έντασης.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς στην Άνκαρα απάντησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την επικαιρότητα.

Αφού σημείωσε πως παρόλο που τις τελευταίες ημέρες βιώνεται μια ταραγμένη εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας δεν υπήρξαν ακυρώσεις στις κρατήσεις των Γερμανών τουριστών στην Τουρκία, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε πως η Τουρκία είναι πολύ πλούσια από άποψη εναλλακτικού τουρισμού όπως, χειμερινός τουρισμός και τουρισμός υγείας και πως πρέπει να αξιολογηθεί αυτός ο πλούτος.

Εφιστώντας την προσοχή στο ότι ο τουρισμός και η πολιτική πρέπει να αξιολογηθούν ξεχωριστά ο Κουρτουλμούς ανέφερε:

«Κατά καιρούς μεταξύ των χωρών μπορεί να προκύψουν εντάσεις. Μπορεί να υπάρξουν και προσεγγίσεις. Ειδικά οι σχέσεις μας με την Ευρώπη δεν εξελίσσονται σε μια ομοιόμορφη ευθεία. Υπάρχουν καιροί που προσεγγίζουμε πολύ, υπάρχουν καιροί όμως που είναι τεντωμένο σχοινί. Προτείνω το εξής στους Γερμανούς πολιτικούς, να βλέπουν τον τουρισμό σαν μέθοδος για την αποκλιμάκωση της έντασης στην πολιτική. Αντί να στρέφουν βέλη κατά του τουρισμού μέσω της πολιτικής να εστιαστούν στις δυνατότητες που θα μειώσουν τις πολιτικές εντάσεις μέσω του τουρισμού».

Τονίζοντας πως η κάθε πόλη της Τουρκίας είναι ασφαλής όσο οι πόλεις της Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας ο Κουρτουλμούς είπε:

«Πιστεύω πως θα ήταν πιο σωστό αντί η πολιτική να επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τον τουρισμό, ο τουρισμός να εξομάλυνε την πολιτική».