Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη που συγκλόνισε το μεσημέρι στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, σύμφωνα με τον κατ’ αρχήν απολογισμό που ανακοίνωσε εκπρόσωπος του τοπικού νομάρχη.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Interfax, μία ακόμα βόμβα που δεν είχε πυροδοτηθεί βρέθηκε στο σταθμό του Μετρό της πλατείας Βοστάνια.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που ενημερώθηκε για το περιστατικό δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Η έκρηξη φαίνεται πως έλαβε χώρα σε συρμό που πλησίαζε το σταθμό της πλατείας Σενάια, κοντά στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δεύτερη έκρηξη στον ακριβώς προηγούμενο σταθμό, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της πόλης, όμως τελικά φαίνεται ότι πρόκειται για μία έκρηξη που έλαβε χώρα ενώ ο συρμός ήταν εν κινήσει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που περιείχε αιχμηρά αντικείμενα και είχε τοποθετηθεί μέσα στο τρένο.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν επιβάτες να κείτονται στο έδαφος, μέσα σε καπνό, και βαγόνια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό έχει εκκενωθεί από επιβάτες και όλοι οι σταθμοί έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία από τους εμπειρογνώμονες της σήμανσης.

Εν τω μεταξύ, ο αντιδήμαρχος της Μόσχας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ σημειώνει πως το ελληνικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις», χωρίς να κάνει αναφορά σε ομογενείς τραυματίες ή νεκρούς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το προξενείο στον αριθμό 007812 3343586 και για έκτακτη ανάγκη στο 0079117972561.

Εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δεν υπάρχει ακόμα ανάληψη ευθύνης. Στο παρελθόν η Ρωσία έχει γίνει στόχος τσετσένων αυτονομιστών και ισλαμιστών τρομοκρατών. Το Ισλαμικό Κράτος έχει επανειλημμένα παρακινήσει τους οπαδούς του να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία

Πηγή: skai.gr