Η πολιτεία της Χαβάης των ΗΠΑ διώχνει ταξιδιώτες απο το εξωτερικό που δεν συμμορφώνονται με την υποχρεωτική απομόνωση 14 ημερών.

19 άτομα είχαν ήδη μεταφερθεί πίσω στο αντίστοιχο αεροδρόμιο αναχώρησης με κρατικό κόστος μετά από παραβίαση των αυστηρών περιορισμών εξόδου του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Το τουριστικό γραφείο της Χαβάης έχει διαθέσει 25.000 δολλάρια (23.000 ευρώ) για το σκοπό αυτό. Η πτήση μετ ‘επιστροφής θα πληρωθεί από τις αρχές εάν οι πληγέντες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά αλλά σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί παραβίαση των περιορισμών ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, μια γυναίκα είχε σταλεί πίσω στη μητρόπολη της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες, η οποία φέρεται να περιέγραψε τις εξωτερικές της δραστηριότητες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό οργανισμό CNN, ορισμένα άτομα διώχθηκαν για διοικητικά αδικήματα και τιμωρήθηκαν.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Χαβάη εισήγαγε καραντίνα 14 ημερών για όλους τους ταξιδιώτες στα τέλη Μαρτίου η οποία ισχύει ακόμα. Η απομόνωση ισχύει εξίσου για τους παραθεριστές και τους κατοίκους του αρχιπελάγους του Κεντρικού Ειρηνικού. Όποιος φτάνει με αεροπλάνο πρέπει να μπαίνει σε αναγκαστική καραντίνα για δύο εβδομάδες και μπορούν να βγουν μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Οι παραβιάσεις μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως 5.000 δολάρια, ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη.

1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην πολιτεία της Χαβάης. Επιπλέον, υπάρχουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες τουρίστες στα νησιά. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν 596 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης Sars-CoV-2 και 12 μολυσμένα άτομα πέθαναν.