Πλήθος τουριστών από το Ισραήλ περιμένει η Δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα, από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου. Για το λόγο αυτό ξεκινούν ήδη προετοιμασίες, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια, να προετοιμαστούν στα πρότυπα των εβραϊκών διατροφικών συνηθειών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λατρευτικές τους παραδόσεις.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, το ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών οργανισμών και ταξιδιωτικών πρακτορείων του Ισραήλ για τη χώρα μας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την στροφή των Ισραηλινών τουριστών από την τουριστική αγορά της Τουρκίας σε αυτή της Ελλάδας λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Αυτά τα μηνύματα, αποτυπώθηκαν, άλλωστε στην διεθνή τουριστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, στο Τελ Αβιβ του Ισραήλ, με συμμετοχή της εταιρείας τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, στην αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών από την περιοχή συμβάλλει και η πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ από την εταιρεία Aegean. Παράλληλα στο επίκεντρο του τουριστικό ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης ομάδας τουριστών βρίσκεται η Καστοριά, όπου υπήρχε στο παρελθόν μεγάλη Ισραηλινή κοινότητα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μελή της αποστολής της εταιρείας τουρισμού, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Ισραήλ επισκέφθηκαν το χωριό Τσουρ Μόσε, όπου κατοικούν απόγονοι Καστοριανών εβραϊκής καταγωγής, ενώ επισκέφθηκαν και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Καστοριανών προγονών τους.

kerdos