A380-emiratesΣτα υψηλά τετραετίας διαμορφώνονται φέτος οι αφίξεις επισκεπτών στη Λέσβο με σκοπό την ορνιθοπαρατήρηση.

Πρόχειρες εκτιμήσεις ξενοδόχων θέλουν τους συγκεκριμένους επισκέπτες να ξεπερνούν τις 5.000 φέτος, αριθμός ο οποίος αποτελεί «οροφή» για την επισκεψιμότητα της κατηγορίας αυτής των επισκεπτών.
Αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής της Καλλονής, ωστόσο κρούουν τον κώδωνα για τον υγρότοπο της Σκάλας Καλλονής, τα εγκαταλελειμμένα παρατηρητήρια και τα σκουπίδια σε πολλές περιοχές ενδιαφέροντος των ορνιθοπαρατηρητών.

Ανοδικές καταγράφονται φέτος οι αφίξεις των επισκεπτών από τη Λέσβο με σκοπό την ορνιθοπαρατήρηση, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας.

Η φετινή χρονιά καταγράφεται, μάλιστα, ως μία από τις καλύτερες για τη Λέσβο στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού και αποτελεί σίγουρα έναν πολύ καλό οιωνό για τη διακύμανση της υπόλοιπης τουριστικής κίνησης φέτος. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δυνατότητες του νησιού για ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι 5.000 ορνιθοπαρατηρητές επέλεξαν τη Λέσβο χωρίς στην ουσία να κουνήσουμε ούτε το μικρό μας δακτυλάκι. Οι ουσιαστικές υποδομές είναι ελάχιστες και η οργανωμένη προβολή της Λέσβου για το συγκεκριμένο θέμα σε χώρες του εξωτερικού, ανύπαρκτη. Ακόμα και τα παρατηρητήρια που στήθηκαν πριν από μερικά χρόνια, παραμένουν ασυντήρητα και οι επισκέπτες δεν τα χρησιμοποιούν, φοβούμενοι ότι θα κινδυνεύσουν.

Ηλίας Μαραβάς

emprosnet