Η Ρώμη παραμένει η αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσα του ιταλικού τουρισμού με σχεδόν 20 εκατ. αφίξεις και 40 εκατ. επισκέψεις ετησίως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα της Ιταλίας, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πρωτεύουσα των τουριστών χαμηλού εισοδήματος και των παζαριών.

Οι τελευταίοι αριθμοί επιβεβαιώνουν την εν λόγω τάση, καθώς η μέση διαμονή των τουριστών στη Ρώμη μειώνεται αργά. Τον Μάιο, ο αριθμός των ημερών ήταν μόλις πάνω από δύο. Επιπλέον, οι δαπάνες των τουριστών πέφτουν επίσης, ιδιαίτερα εκείνες των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το 2016, 5,6 δις. ευρώ δαπανήθηκαν από τους τουρίστες, δηλαδή κατά 600 εκατ. ευρώ λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Στην πράξη, αυτό οδηγεί σε 10% λιγότερα έσοδα για τον ιταλικό τουρισμό.

Ωστόσο, η ιταλική πρωτεύουσα είναι ο μόνος σημαντικός προορισμός που υποφέρει από πτώση των δαπανών, μιας και οι ξένοι επισκέπτες έχουν ξοδέψει περισσότερο στη Φλωρεντία (+ 17,9%), τη Βενετία (+ 1,7%) και το Μιλάνο (+ 3,2%). Ένας λόγος για τις απογοητευτικές επιδόσεις του περασμένου έτους ήταν σίγουρα ο φόβος της τρομοκρατίας. Επιπλέον αυτή η τάση ενισχύεται από την κακής ποιότητας δίκτυο συγκοινωνιών.

Στόχος της ιταλικής πρωτεύουσας είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, ιδιαίτερα των επισκεπτών μεγάλων αποστάσεων (κυρίως της Αμερικής και της Ασίας) και με μέση διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας.

Η ιδέα είναι επίσης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα portal της οικονομίας του διαμοιρασμού  όπως η Airbnb. Υπάρχουν περίπου 25.000 διαμερίσματα που προσφέρονται σε αυτές τις περιοχές που φιλοξενούν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια επίσημους τουρίστες (χωρίς να υπολογίζονται οι μη καταχωρημένοι).

Επίσης, ο συνεδριακός τουρισμός ανανεώνεται. Η πρωτεύουσα, η περιφέρεια του Λάτσιο και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επισημαίνουν ταυτόχρονα τις πρόσφατες επιτυχίες του Convention Bureau  προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Τουρισμού του Λάτσιο, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, η Ρώμη είχε 5,4 εκατ. αφίξεις και 13,5 εκατ. επισκέψεις. Πρόκειται για αύξηση 2,8% στις αφίξεις και 2,5% σε παρουσίες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016.

Οι ξένοι τουρίστες οδηγούν επίσης σε αύξηση της ζήτηση (+ 3,24% αφίξεις και + 3,11% συμμετοχές συνέδρων). Οι αξιωματούχοι του τουρισμού ελπίζουν ότι θα φθάσουν σε ετήσια αύξηση 3% φέτος – κάτω από την παγκόσμια αύξηση 4%. Το 2016 έκλεισε με 14,484 εκατομμύρια αφίξεις (+ 2,30%) και 41,1 εκατομμύρια επισκέψεις (+ 1,88%). Από αυτά, 13,9 εκατομμύρια αφίξεις και 31,2 εκατομμύρια επισκέψεις καταχωρήθηκαν στα ξενοδοχεία.

Ο στόχος της Ρώμης είναι να αυξηθεί η μέση διαμονή διεθνών τουριστών σε τρεις ημέρες εντός δύο ετών και αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου.

“Η Ρώμη έχει μόνο 38 ξενοδοχεία 5 αστέρων, υπάρχουν ακόμα πολλά εμπορικά σήματα πολυτελείας για να αναχαιτίσουν τον τουριστικό τομέα υψηλού επιπέδου”, δήλωσε ο Stefano Fiori, πρόεδρος του τμήματος Τουρισμού Unindustria.

Ενόψει αυτής της προσπάθειας να επιστρέψουν στη Ρώμη οι τουρίστες υψηλού εισοδήματος, οι φορείς εκμετάλλευσης ζητούν ορισμένους κανόνες για τον μη ξενοδοχειακό τομέα. “Σήμερα, μόνο η Airbnb έχει 25.000 διαφημιζόμενους για πιθανή 50.000 δωμάτια, ουσιαστικά σαν ένα ξενοδοχείο”, προειδοποιεί ο Giuseppe Roscioli, πρόεδρος της Federalberghi.