Η τρομοκρατία και ο τουρισμός ήταν πάντα έννοιες που συνδέονται μεταξύ τους. Η Μέση Ανατολή κυρίως, αλλά ακόμη και η Ευρώπη έχουν πληγεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Μια λογική συνέπεια αυτών των γεγονότων είναι η ύφεση στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο, το θέμα είναι, πόσο έντονο είναι το αποτέλεσμα της τρομοκρατίας στον τουρισμό και κατά πόσο οι συνέπειές της μπορούν να ξεπεραστούν με τους σωστούς χειρισμούς.

Τρομοκρατία & Τουρισμός – άμεσες συνέπειες

Οι άμεσες συνέπειες της τρομοκρατίας στον τουρισμό είναι σαφείς. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, τουρίστες, άμαχοι και πολλοί άλλοι άνθρωποι απειλούνται. Το ίδιο ισχύει και για την τουριστική υποδομή, η οποία μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς. Επιπλέον, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρίστες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον τόπο προορισμού και δεν ταξιδεύουν στην πληγείσα χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις  της τουριστικής βιομηχανίας πέφτουν, ενώ η πτώση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα με τη σειρά τους οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας, λιγότερες επενδύσεις στις περιοχές διακοπών, ειδικά για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Τρομοκρατία &Τουρισμός – έμμεσες συνέπειες

Οι έμμεσες συνέπειες της τρομοκρατίας στον τουρισμό μπορεί να είναι σημαντικές. Οι αυξημένοι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας είναι επιζήμια για την οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας επιπρόσθετο κόστος. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα κυβερνητικά κεφάλαια κατανέμονται στα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να τα στερούνται άλλοι επίσης σημαντικοί τομείς μιας κοινωνίας, όπως για  παράδειγμα, ο τομέας της εκπαίδευσης και της υγείας.

Ανάκτηση δυνάμεων ενός προορισμού μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις

Η πρώτη εμφανής αντίδραση των περισσοτέρων χωρών μετά από μια τρομοκρατική επίθεση είναι να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, με σκοπό να ανακτήσει τους τουρίστες, με την ταυτόχρονη βοήθεια στρατηγικών μάρκετινγκ.

Αντίθετα, μια πιο αξιόπιστη μέθοδος, είναι να ξεπεράσει η χώρα τις εσωτερικές συγκρούσεις και τον φόβο της τρομοκρατίας. Είναι ένα μεγάλο μήνυμα για τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα δουν ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος να ταξιδεύουν σε αυτή τη χώρα.

Εκτός από την ελκυστικότητα της περιοχής και τις τιμές στα πακέτα διακοπών, η ασφάλεια είναι μόνο ένας από τους παράγοντας που παίζουν ρόλο στην επιλογή του προορισμού. Πλέον οι τουρίστες είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα ασφαλείας. Ωστόσο, μόλις οι συνθήκες εξομαλυνθούν, οι τιμές και η ελκυστικότητα του προορισμού θα είναι κυρίαρχοι παράγοντες και πάλι.

Οι τουρίστες φαίνεται να έχουν κοντή μνήμη, πράγμα το οποίο εξηγεί γιατί η Τυνησία και η Αίγυπτος θα επιστρέψουν σύντομα στο χάρτη των ελκυστικών χωρών για διακοπές, πιθανώς μέσα σε λίγα χρόνια. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν κλονιστούν από νέες, σοβαρές επιθέσεις.

Ωστόσο, η Τουρκία βρίσκεται σε μια κάπως διαφορετική κατάσταση. Εκτός από τα θέματα ασφάλειας υπάρχουν και οι πολιτικοί παράγοντες, όπως η διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Τα θέματα αυτά, έχουν καταστρέψει την εικόνα της χώρας και θα χρειαστεί χρόνος για να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση.