της Εύας Οικονομάκη
Με διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκε ο Αύγουστος, ο μήνας που παραδοσιακά συγκεντρώνει την πλειονότητα Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα να φτάνει κατά μέσο όρο το 45%-50% και κάποιους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς να καταφέρνουν να πάρουν τη ρεβάνς, καταγράφοντας πληρότητα που άγγιξε το 80%.
«Ο Αύγουστος κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι ο Ιούλιος», εκτιμά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο tourismtoday.
Στην κορυφή των προτιμήσεων κυρίως των Ελλήνων ταξιδιωτών βρέθηκε στο peak του καλοκαιριού η Πελοπόννησος, όπου τα καταλύματα σημείωσαν πληρότητα 75%-80%. «Η Πελοπόννησος έχει διασπορά κλινών και είναι ένας οδικός προορισμός, τον οποίο επέλεξαν πολλοί κάτοικοι της Αθήνας για να κάνουν τις διακοπές τους», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
Ψηλά στη λίστα με τους δημοφιλείς προορισμούς του Αυγούστου ήταν και το Ηράκλειο Κρήτης, με την πληρότητα στα καταλύματα να φτάνει το 70%, ενώ σε υψηλά για τα δεδομένα της φετινής σεζόν επίπεδα κινήθηκε η τουριστική ζήτηση στα Δωδεκάνησα, με αιχμή τη Ρόδο και Κω, όπου η πληρότητα των καταλυμάτων κυμάνθηκε στο 60%.
Με πληρότητα που κινήθηκε στο 50% ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος για νησιά του νοτίου Αιγαίου, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η Κέρκυρα, όπου τα καταλύματα κατέγραψαν πληρότητα 45%-50%.
Χαμηλή κινητικότητα καταγράφηκε επίσης στη βόρεια Ελλάδα, η οποία βασίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, αλλά και στο Πήλιο, με τα καταλύματα να σημειώνουν πληρότητα σε ποσοστό 40%.
Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις της περιοχής ήταν καταστροφικές για τον Αύγουστο, με την πλειονότητά τους να προσδοκά ανάκαμψη του τουρισμού το 2022.
Υποτονικός ο Σεπτέμβριος
Με τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα να κινείται στο 40% ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο μήνας που θα «ρίξει» αυλαία η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς 3.000 περίπου μονάδες (από τις συνολικά 6.000 που λειτούργησαν φέτος) αναμένεται να κλείσουν, λόγω χαμηλής πληρότητας.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοιχτά είναι μεγάλα συγκροτήματα. Τα μικρότερα ξενοδοχεία, που είναι κατά βάση μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο κόστος λειτουργίας τους και ως εκ τούτου θα κλείσουν νωρίτερα φέτος προκειμένου να περιορίσουν τη ζημιά», εξηγούν φορείς του κλάδου.
Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται, την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η πληρότητα των καταλυμάτων δεν ξεπερνά το 10%-15%, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό κινείται η ζήτηση για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας σε μικρότερα αστικά κέντρα, όπως η Καβάλα, η Πάτρα και τα Γιάννενα.