της Εύας Οικονομάκη

Αύξηση που ξεπερνά οριακά το 10% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις για τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι αεροπορικές θέσεις για τη θερινή περίοδο, από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, αριθμούν 26,8 εκατομμύρια.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παραμένουν οι δύο μήνες οι οποίοι συγκεντρώνουν την πλειονότητα των αεροπορικών θέσεων για την ερχόμενη σεζόν, με το γ’ τρίμηνο, το διάστημα δηλαδή Ιουλίου – Σεπτεμβρίου να συγκεντρώνει το 53,7% του συνόλου των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων.

Μάλιστα, το ΙΝΣΕΤΕ αποτυπώνει και τη μεταβολή των αεροπορικών θέσεων για το σύνολο της σεζόν για τις κύριες αγορές σε σχέση με το 2023. Πιο αναλυτικά, καταγράφεται άνοδος από τις δύο σημαντικότερες πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ποσοστιαία αύξηση να αντιστοιχεί στο συν 11% και 6,4% αντίστοιχα.

Σημαντική είναι η αύξηση από τις ΗΠΑ, στο 27,2%, ενώ διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης παρουσιάζουν Γαλλία και Ιταλία, με 10,3% και 10,7% αντίστοιχα. Έπεται η Ολλανδία με άνοδο 7,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς, στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθεί η Γερμανία και έπεται η Ιταλία. Την πεντάδα συμπληρώνουν Γαλλία και Ολλανδία.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία που υποδηλώνουν τη μεταβολή σε σχέση με το 2023 στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στο τέλος του Ιανουαρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στο συν 7,9% και σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται Ισπανία και Ιταλία με 10,9% και 16%. Οριακή άνοδο 1% καταγράφει η Πορτογαλία.