Η μικρή ζήτηση φέρνει μεγάλες προσφορές, ακόμη και σε πεντάστερα ξενοδοχεία, τα οποία σε προηγούμενες εποχές για αρκετούς αποτελούσαν… μακρινό όνειρο.

 Όμως και με τις νέες χαμηλότερες τιμές δεν υπάρχουν πελάτες που να αντέχει το πορτοφόλι τους αυτή την… πολυτέλεια. Έτσι, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. Οι Έλληνες ούτε που σκέφτονται να μετακινηθούν και οι ξενοδόχοι κάνουν σκόντο στις τιμές.

 Σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Σούνιο, για παράδειγμα, η προσφορά είναι 140 ευρώ το bungalow για δυο άτομα την ημέρα, με πρωινό (μπουφέ) και θέα το Ναό του Ποσειδώνα, ενώ για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η αντίστοιχη τιμή για το ίδιο σέρβις είναι 180 ευρώ.

 Στην Κρήτη, πάλι πεντάστερο ξενοδοχείο κάνει προσφορά 140 ευρώ το δωμάτιο για 2 άτομα. Πάλι στην Κρήτη, υπάρχει προσφορά με 63 ευρώ το άτομο, με ημιδιατροφή.

 Στην Κέρκυρα τα πέντε αστέρια για δυο άτομα με πρωινό κοστίζουν 150 ευρώ τη βραδιά.

 Η εικόνα είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Οι προσφορές είναι μεγάλες, όμως δεν υπάρχουν πελάτες. Οι αφίξεις των αλλοδαπών εξακολουθούν να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό πάνω από 15%, ενώ μέχρι στιγμής υστέρηση εμφανίζουν και τα έσοδα.

 Ο Μάιος δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, σε επίπεδο κρατήσεων, καθώς σημειώνεται πτώση σε ποσοστό 50%.

 Οι τουριστικοί φορείς (ενώσεις ξενοδόχων, τουριστικών γραφείων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο) «βλέπουν» το πρόβλημα, και αντιλαμβάνονται πως μία τονωτική ένεση για τον ελληνικό τουρισμό θα ήταν τα πακέτα προσφορών για τους Έλληνες, την περίοδο Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου και το διάστημα από 20 Αυγούστου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου (που αρχίζουν τα σχολεία).

 Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν ένα μέρος των απωλειών από την ελληνική αγορά χωρίς να χάσουν, αφού οι τιμές προσφοράς θα ήταν ανάλογες με αυτές που δίνουν στους tour operators.

 Ωστόσο υπάρχουν μεγαλοξενοδόχοι -σε πολλές τουριστικές περιοχές- που αντιδρούν στην πρόταση αυτή, και επιμένουν να πουλάνε σε τιμές διπλάσιες στους Έλληνες, σε σχέση με τους ξένους τουρίστες.

 Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των τουριστικών φορέων παραδέχονται ότι οι πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός έχουν στόχο να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές στα συμβόλαια του 2013.

Έφη Καραγεώργου

Πηγή: capital.gr