Σε αναμονή ως προς το ποια θα είναι τελικά η επόμενη μέρα μετά το προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία, στο πλαίσιο του γενικότερου σκηνικού για τον τουρισμό της Μεσογείου, όπως έχει διαμορφωθεί από τη γεωπολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται (και) ο ελληνικός τουρισμός.
Ως ένα πρώτο σχόλιο, από πλευράς του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, για το τι σημαίνει το οριακό αποτέλεσμα στην Τουρκία για τον τουρισμό μας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και το προσφυγικό. Οι τουριστικοί φορείς έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι έστω κι αν η Ελλάδα φαίνεται- ακριβώς λόγω της εικόνας της ως ασφαλής προορισμός στη Μεσόγειο- να κερδίζει τουριστικές ροές λόγω των εξελίξεων, όπως αυτές διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα σε Τουρκία αλλά και Αίγυπτο, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο παράγοντας «σταθερότητα» στην περιοχή, δεδομένης και της εγγύτητας της χώρας μας στα γεγονότα.
Το περυσινό σκηνικό, με την αύξηση των μεριδίων του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς κρατήσεις επαναλαμβάνεται μέχρι στιγμής και φέτος, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις για το «ελληνικό καλοκαίρι», την ίδια στιγμή που ο τουρκικός τουρισμός εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές πιέσεις: Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, οι διεθνείς αφίξεις στη γείτονα εμφανίζονται μειωμένες στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2017 σε ποσοστό 8,12%, φθάνοντας συνολικά τα 2,6 εκατ. ξένων επισκεπτών στη γείτονα, με πάνω από τις μισές διεθνείς αφίξεις να αφορούν τον προορισμό της Κωνσταντινούπολης. Για τον Ιανουάριο η πτώση ήταν στο 9,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και για το Φεβρουάριο στο 6,5%, δείχνοντας σημάδια αποκλιμάκωσης της πτώσης, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι διεθνείς αφίξεις σημείωναν κάθε μήνα μείωση σε διψήφιο ποσοστό. Σημειωτέον ότι για το σύνολο του 2016, οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία ήταν μειωμένες σε ποσοστό 30%, φθάνοντας τα 25,3 εκατ. επισκέπτες από τα 36,2 εκατ. επισκέπτες του 2015.
Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι στη γείτονα παραπέμπουν σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς φορείς στην Τουρκία, εν μέσω του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που απηύθυνε προ ημερών ο πρόεδρος της Ενωσης Τουρκικών Τουριστικών Πρακτορείων (TURSAB) με αφορμή το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν του 2017 στη γείτονα. Ο τελευταίος χαρακτηρίζει διεθνές –πλέον- το πρόβλημα της τρομοκρατίας γιατί «δεν ξέρουμε πού θα χτυπήσει εκ νέου. Είναι επιτακτική η ανάγκη όλος ο κόσμος να υπάρχει ενότητα ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος», αναφέρει ο κ. Başaran Ulusoy.
«Οσο κι αν προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις αναταράξεις ως κλάδος, ο τουρισμός στην Τουρκία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 30%- 31% το 2016. Οι εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών έφθαναν το 21% επί του συνόλου στην Τουρκία και τώρα αυτό το ποσοστό έχει πέσει στο 15- 16%. Το 40% του ελλείμματος του τουρκικού προϋπολογισμού αντισταθμιζόταν από τον κλάδο και πλέον το ίδιο νούμερο έχει φθάσει το 36%. Βλέπουμε σημαντική πτώση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ειδικά από τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, δεν είμαστε μόνοι: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες χώρες επίσης μας επηρεάζουν αρνητικά. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, πλέον οι τουρίστες επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό των χωρών τους. Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να δημιουργήσουμε εναλλακτικές αγορές από τη μία πλευρά, δίνουμε επιπλέον κίνητρα για την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού κι από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να διατηρήσουμε “ζωντανές” τις σχέσεις μας στις διεθνείς αγορές».
Από πλευράς των μεγάλων tour operators και δη της ΤUI, διαπιστώνεται «συνεχιζόμενη χαμηλότερη ζήτηση» για την Τουρκία όσον αφορά τα τουριστικά πακέτα για το καλοκαίρι του 2017 στη γείτονα, ενώ μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζεται από τον έτερο μεγάλο tour operator την Thomas Cook, οι εκπρόσωποι της οποίας σχολίαζαν πρόσφατα ότι «μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2016 και ένα “αργό” ξεκίνημα το 2017 υπάρχουν σημάδια επιστροφής των πελατών μας στην Τουρκία».
Πηγή : www.newmoney.gr