της Εύας Οικονομάκη

Το περσινό θετικό τέμπο διατήρησε το α’ τρίμηνο του 2024 ο ελληνικός τουρισμός, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Λιθουανία και την Πολωνία, συμπεριελήφθη στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση ως προς τις διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 3% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 11% σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, η αύξηση κατά 11% των διανυκτερεύσεων από ξένους επισκέπτες το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ήταν πολύ πιο έντονη από την άνοδο των διανυκτερεύσεων εσωτερικού, η οποία διαμορφώθηκε στο 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών καταγράφηκαν στην Κύπρο (+23%), την Κροατία (+22%), τη Μάλτα (+21%) και το Λουξεμβούργο (+21%).

Με βάση, δε, τα ευρήματα της Eurostat, το ποσοστό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από ξένους ταξιδιώτες στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του έτους αντιστοιχεί στο 40% περίπου του συνολικού αριθμού, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ξένοι επισκέπτες αντιπροσώπευαν περίπου το 45% του συνόλου των διανυκτερεύσεων τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό διανυκτερεύσεων από ξένους στην αρχή του έτους καταγράφηκε στη Μάλτα (91%), στην Κύπρο (87%), στο Λουξεμβούργο (82%) και στην Αυστρία (78%). Αντίθετα, οι ξένοι επισκέπτες αντιστοιχούσαν μόνο στο ένα πέμπτο των διανυκτερεύσεων στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, με τα σχετικά ποσοστά να διαμορφώνονται στο 19%, στο 20% και στο 20% αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ευρωπαϊκός τουρισμός διατηρεί και φέτος τον ανοδικό ρυθμό του, με τα ευρήματα της Eurostat να παραπέμπουν το α’ τρίμηνο του έτους σε πάνω από 452,6 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την ΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 133,9 εκατ. διανυκτερεύσεις, με άνοδο 3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν 149,2 εκατ. διανυκτερεύσεις, αριθμός που παραπέμπει σε αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Τέλος, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 169,5 εκατ. διανυκτερεύσεις, που αντιπροσωπεύουν μια άνοδο 9% σε σχέση με πέρυσι.