της Εύας Οικονομάκη

Με 713 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει ο τουρισμός τα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Έτσι, λοιπόν, περί τα 54 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εισαγωγή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων που διαθέτουν άνω των δύο εκμισθωμένων διαμερισμάτων, 607 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και 52 εκατ. ευρώ ακόμη θα προέλθουν από την εισαγωγή τέλους κρουαζιέρας από το 2025.

Από αυτά, τα 484 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται για το 2025, απόρροια των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και της καλύτερης διαχείρισης των τουριστικών προορισμών.

Για το 2024, τα μέτρα για την εισαγωγή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, την επιβολή τέλους ανθεκτικότητας σε καταλύματα τύπου Airbnb και ξενοδοχεία και τη θέσπιση τέλους κρουαζιέρας ενισχύουν τα έσοδα του κράτους κατά 229 εκατ.

Συγκεκριμένα, η εισαγωγή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων που διαθέτουν άνω των δύο εκμισθωμένων διαμερισμάτων από φέτος, αποφέρει 27 εκατ. το 2024 και 27 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ όπως έχει διευκρινίσει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στα 52 εκατ. ευρώ υπολογίστηκε το όφελος από την εισαγωγή τέλους κρουαζιέρας από την προσεχή σεζόν.

Τι ισχύει για το τέλος κρουαζιέρας

Ως προς το τέλος κρουαζιέρας, αυτό, με βάση τις διεκρινίσεις, θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης και σε 5 ευρώ ανά επιβάτη στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 50% τους μήνες στα άκρα της σεζόν και μειωμένο κατά 80% τους χειμερινούς. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους δήμους όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες, κατά 1/3 θα εγγράφονται εις ύψος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά 1/3 στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού.