Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν τουριστικές επιχειρήσεις σε κωμοπόλεις και χωριά προκειμένου να γλιτώνουν το λουκέτο 48 ωρών για φοροδιαφυγή, σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων.

Ανάμεσα στους 15 επαγγελματικούς κλάδους που αφορά το παραπάνω μέτρο της ΑΑΔΕ, είναι ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα κατοικίες και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

Βασικό κριτήριο για το παραπάνω μέτρο είναι η ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου και κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών που ταλαιπωρούνται -χωρίς να ευθύνονται- λόγω των ποινών σε βάρος φοροφυγάδων.

Οι επιχειρήσεις θα παραμένουν ανοικτές και θα συνεχίζουν να λειτουργούν εάν εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις αξίας 500 ευρώ και άνω.
Αν κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή, τα πρόστιμα θα αυξάνονται στα επίπεδα των 2.500 έως 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών πώλησης, κατά τα οριζόμενα στην ως άνω παράγραφο, κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.