«Ανθίζει» η τουριστική βιομηχανία του Βιετνάμ αποτελώντας την κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως έρχεται αντιμέτωπη με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υιοθετήσει προκειμένου να ανταποκρίνεται με τα υψηλά τουριστικά στάνταρ και πρότυπα εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών.

Πέρυσι, περίπου 13 εκατ. ξένοι επισκέπτες επισκέφθηκαν τις ακτές του Βιετνάμ, αποφέροντας στη χώρα περισσότερο από 22 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση άνω του 30%.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών στο Βιετνάμ τριπλασιάστηκε, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά εννέα φορές.

Ταυτόχρονα, ο τουρισμός του Βιετνάμ κατέλαβε την έκτη θέση μεταξύ των 10 πρώτους ταχύτερα αναπτυσσόμενων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως καταγράφοντας τα καλύτερα αποτέλεσμα σε όλη την Ασία το 2017, ενώ η βιομηχανία πέρυσι συνεισέφερε με 7,5% στο ΑΕΠ του έθνους.

Με τέτοια εντυπωσιακά επιτεύγματα, ο τουρισμός έχει προσδιοριστεί ως βασικός οικονομικός τομέας για τη χώρα έως το 2020 που μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης άλλων τομέων, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, των ακινήτων, του λιανικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των ευκαιριών απασχόλησης

Το Βιετνάμ ελπίζει να καλωσορίσει 17-20 εκατ. αφίξεις ξένων επισκεπτών και 82 εκατ. εγχώριους τουρίστες μέχρι το 2020. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φθάσουν τα 35 δις. δολάρια, συνεισφέροντας 10% στο ΑΕΠ της χώρας ενώ η βιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 1,6 εκατ. άμεσων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, μια τέτοια ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού έχει πολλές προκλήσεις.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση καλείται να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να εξασφαλίσει τη βαθιά συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων και κοινοτήτων στην εθνική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης.

Το Βιετνάμ ελπίζει σε περίπου 16 εκατ. ξένους επισκέπτες, 80 εκατ. εγχώριες αφίξεις και 620 τρις. VND συνολικά έσοδα από τον τουρισμό το 2018. Αυτοί θεωρούνται εφικτοί στόχοι, όμως απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες μεταξύ διαχειριστικών οργανισμών, επιχειρήσεων, κοινοτήτων και επαγγελματικών οργανώσεων για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον .