Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Χαβάη θα επιβάλλει τουριστικό φόρο, μετακυλώντας σε ταξιδιώτες το κόστος προσπαθειών της για την κλιματική κρίση και τον έλεγχο των πυρκαγιών.
Το μέτρο ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τροπικής πολιτείας των ΗΠΑ Τζος Γκριν, επικαλούμενος τις αυξανόμενες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η χρέωση 25 δολαρίων αφορά τουρίστες σε ξενοδοχεία της πολιτείας και σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, ενώ ήδη η νησιωτική περιοχή έχει τους υψηλότερους φόρους διαμονής στις ΗΠΑ με 18%.

Δεδομένου ότι η Χαβάη έχει δηλώσει την πρόθεση να μειώσει τον τουρισμό, τα σχέδια αυτά είναι σε τέλεια ευθυγράμμιση με την επίτευξη των στόχων της.

Ο Τζος Γκριν είπε πώς πρόκειται για ένα «μέτριο» τέλος «πολύ μικρότερο από τα τέλη θερέτρου ή άλλους φόρους που πληρώνουν οι επισκέπτες εδώ και χρόνια».
Ελπίζει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό σε όλη την πολιτεία θα είναι ελαφρώς υψηλότερα φέτος από το 2023, παρά τις τουριστικές απώλειες από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στο Μάουι.

Εκτίμησε ότι θα αποφέρει περισσότερα από 68 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και τα έσοδα θα διατεθούν για τις αρνητικές επιπτώσεις του κλίματος.

«Θα επενδύσουμε αυτά τα κεφάλαια στη διατήρηση παραλιών, στις πυρκαγιές και σε άλλα μέτρα πρόληψης για να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τραγωδίες όπως αυτή πέρυσι στο Μάουι», είπε.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της Χαβάης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν «φορολογικές αλλαγές στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις» τις οποίες θέλει να μετατρέψει σε μακροχρόνιες.
Στόχος του είναι να πείσει τους ξένους ιδιοκτήτες βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στην περιοχή να πουλήσουν τα ακίνητα τους σε οικογένειες της Χαβάης.