Ανοδικά κινείται ο τουρισμός του Ισραήλ καθώς το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους 300.100 ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο επισκέφθηκαν τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Τουρισμού, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 6% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017, η τουριστική ροή στο Ισραήλ ανήλθε σε 2,7 εκατ. τουρίστες. Πρόκειται για αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2016, όταν τη χώρα είχαν επισκεφθεί 2,2 εκατ. άτομα.
Πιο αναλυτικά, το 2013, 2,96 εκατ. τουρίστες παρέμειναν για διανυκτέρευση στη χώρα. Το 2014 σημειώθηκε μείωση του τουρισμού στο Ισραήλ με 2,92 εκατ. επισκέπτες λόγω του πολέμου της Γάζας. Το 2015 σημειώθηκε περαιτέρω πτώση αγγίζοντας τα 2,79 εκατ., αν και το 2016 η εισροή αυξήθηκε και πάλι σε 2,9 εκατ. (όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τους ημερήσιους ταξιδιώτες).
Ωστόσο, εάν στις μετρήσεις συμπεριληφθούν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες, η χώρα παρουσίασε μείωση στον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών τα τελευταία χρόνια. Από 3,5 εκατ. το 2013 σε 3,07 εκατ. πέρυσι, όπως αναφέρει το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Ισραήλ.
Αναλύοντας την τρέχουσα αύξηση, είναι δίκαιο να πούμε ότι ο τουρισμός του Ισραήλ έχει ίσως βρει τη σωστή συνταγή για την προσέλκυση τουριστών.
Κινητήρια δύναμη της ανόδου σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ άλλαξε το σχέδιο μάρκετίνγκ του. Πλέον οι προωθητικές του ενέργειες επικεντρώνονται από τη στόχευση χριστιανών προσκυνητών και Εβραίων της Διασποράς στην προώθηση της χώρας ως προορισμό για τον ήλιο και την παραλία.
Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι τουρίστες είναι η ομάδα των επισκεπτών που προσελκύονται στο Ισραήλ περισσότερο από πριν. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2017, 64.000 χιλιάδες Κινέζοι ταξίδεψαν στο Ισραήλ. Πρόκειται για αύξηση 66% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 100 χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες θα επισκεφθούν το Ισραήλ μέχρι το τέλος του έτους.
Ένας από τους λόγους αυτής της αύξησης είναι οι αυξανόμενες ποσότητες άμεσων πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα, οι πτήσεις του Τελ Αβίβ – Σαγκάη που δρομολογήθηκαν φέτος.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η ροή των τουριστών από τη Ρωσία στο Ισραήλ. Το Σεπτέμβριο, 39.300 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα δηλαδή 31% περισσότεροι από το 2016 και 6% περισσότεροι από ό, τι το 2015. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, η τουριστική ροή ανήλθε σε 282.400 ταξιδιώτες αντιπροσωπεύοντας αύξηση 46% σε σχέση με πέρυσι.
Οι τρεις πρώτες αγορές πηγές εισερχόμενων τουριστών στο Ισραήλ εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της ρωσικής ροής τουριστών είναι πολύ υψηλότερος από τους άλλους δύο, καθώς το ενδιαφέρον για το Ισραήλ στη Ρωσία αυξάνεται συνεχώς.