Τουριστο-φοβία, το νέο σύνδρομο που εμφανίζει 1 στους 20 ντόπιους, που είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης της τουριστικης ανάπτυξης ως μέρους του πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με έρευνα της TCI Research, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 20 ευρωπαικές πόλεις.

Η τουριστο-φοβία είναι αποτέλεσμα των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του τουρισμού σε ορισμένες περιοχές, του θορύβου αλλά και της ασεβούς συμπεριφοράς των τουριστών, στοιχείων που έχουν ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων, με τους ηλικιωμένους να παραπονιούνται περισσότερο.

  • 4 στους 10 πολίτες δήλωσαν ότι η τουριστική πολιτική της πόλης τους δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του τουρισμού στη ζωή των ντόπιων.
  • 6 στους 10 κατοίκους θα ήθελαν να συμμετέχουν περισσότερο στις αποφάσεις που αφορούν τον τουρισμό της περιοχής τους.

Η καλοκαιρινή περίοδος σύμφωνα με τον Olivier Henry-Biabaud, διευθύνοντα σύμβουλο της TCI Research είναι μια πρόκληση για τη στάση που θα διατηρήσουν οι κάτοικοι και γι αυτό καλό θα ήταν η ενσωμάτωση των κατοίκων να καταστεί προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του τουρισμού.

Η τουριστική φοβία είναι ένα φαινόμενο το οποίο επηρεάζει ευρέως την εικόνα των προορισμών, αλλά ευτυχώς δεν επηρεάζει ακόμη την εμπειρία των επισκεπτών και τη φιλοξενία, αν και το 5% των “τουριστοφοβικών” ντόπιων φωνάζει δυνατότερα από το 80% των υποστηρικτών του.