Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι προσφορές all-inclusive κυριαρχούν στους προορισμούς σε Τουρκία, ειδικά στη Ριβιέρα.
Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2023 οι Τούρκοι ξενοδόχοι είχαν αυξήσει απότομα τις τιμές. Και σύμφωνα με ορισμένους tour operators από Γερμανία, ακόμη περισσότερο από τους ξενοδόχους σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου.

Αυτό έγινε κυρίως σε σχέση με την καλή ζήτηση το 2022 και τον υψηλό πληθωρισμό στην Τουρκία, που ξεπερνά το 50%.

Στη βραχυπρόθεσμη επιχειρηματική δραστηριότητα, οι τιμές αυξάνονται επειδή η ρωσική αγορά προέλευσης -στο προπύργιο της Αττάλειας είναι στο ίδιο επίπεδο με τη γερμανική- έχει υποχωρήσει σημαντικά φέτος. Κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου έναντι του ευρώ και του δολαρίου και τις υψηλές τιμές πτήσεων και ξενοδοχείων.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής σε άνοδο

Σε συνδυασμό με την κακοκαιρία στη Γερμανία, οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αυξήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αναφέρει ο Deniz Ugur, επικεφαλής της Bentour.

Ωστόσο, η Τουρκία πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική παρά την υψηλή ποιότητα του ξενοδοχείου.

Για το 2024, οι ξενοδόχοι ζήτησαν καθόλου ή μόνο μικρές αυξήσεις τιμών έως και 5% μετρημένες με διψήφια προσαύξηση φέτος.

«Οι τιμές θα έπρεπε να μειωθούν για να διατηρηθούν οι διακοπές προσιτές για οικογένειες με παιδιά», λέει ο Deniz Ugur, που ζητά επανεξέταση των τιμών all-inclusive.

Οι προσφορές all inclusive, που κυριαρχούν ιδιαίτερα στη Ριβιέρα, περιλαμβάνουν επίσης αλκοολούχα ποτά, τα οποία είναι συγκριτικά ακριβά στην Τουρκία λόγω του υψηλού φορολογικού συντελεστή.

Ως εκ τούτου, ο Deniz Ugur προτείνει, ενόψει της σημαντικής ομάδας-στόχου των οικογενειών, να υπάρχουν φθηνότερα «βασικά πακέτα» στα οποία, για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται αλκοόλ ή να περιλαμβάνουν μόνο μπύρα και κρασί.

Ήδη σήμερα, πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν ότι τα εισαγόμενα οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά στην Τουρκία, χρεώνονται επιπλέον.

Ο Erkan Yagci, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξενοδόχων, κάνει επίσης έκκληση για την πώληση υπηρεσιών σε καλές τιμές.

«Η εποχή των τιμών ανά άτομο και διανυκτέρευση από 20 έως 30 ευρώ έχει τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση, το δίδαγμα από την πανδημία είναι ότι ένα ξενοδοχείο δεν χρειάζεται να είναι γεμάτο 100% την υψηλή περίοδο, αλλά μάλλον 90% και με ρεαλιστικές τιμές», λέει ο Erkan Yagci, ο οποίος είναι ο ίδιος ξενοδόχος στην Αττάλεια.