Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τον τουρισμό της Τουρκίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Mehmet Nuri Ersoy, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 26,1 εκατομμύρια.

Τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό την ίδια περίοδο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,3%, αγγίζοντας τα 23,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ, και η μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη έφτασε τα 98 δολάρια.

Ο υπουργός Ersoy δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των πρώτων 6 μηνών επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Τουρκίας να επιτύχει τον στόχο που έθεσε για το τέλος του έτους: 60 εκατομμύρια επισκέπτες και 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

 

Η Τουρκία πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη σε βασικές αγορές στόχους

Η Ρωσία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά οι μεγαλύτερες αγορές της Τουρκίας, συνέχισαν να αναπτύσσονται καθώς οι επισκέπτες συνέρρεαν στα μεγάλα τουριστικά κέντρα της Τουρκίας: την Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την επαρχία των Μούγλων. Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία ως προορισμό διακοπών, δημιουργώντας ανάπτυξη της τάξης του 3% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2024. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια και η ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς ανήλθε στο 9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας, σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 19%, καθώς σχεδόν 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Τουρκία σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην κινεζική αγορά, της τάξης του 111% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φιλοξενώντας περισσότερους από 187.000 επισκέπτες. Περισσότεροι από 56.000 Ιάπωνες επισκέφθηκαν την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2024, δηλαδή 96% περισσότεροι από την ίδια περίοδο του 2023.

Η ζήτηση για επισκέψεις σε σημαντικούς χώρους πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας είναι επίσης υψηλή

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι της Τουρκίας φιλοξένησαν σχεδόν 14 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά την περίοδο αυτή ήταν η Έφεσος στην επαρχία της Σμύρνης, το Μουσείο Μεβλανά (Mevlana) στο Ικόνιο (Konya), η Ιεράπολη και το Παμούκαλε (Pamukkale) στο Ντενιζλί (Denizli), το Γκιορεμέ (Göreme) και το Ζελβέ/Πασαμπαγλαρί (Zelve/Paşabağları) στο Νεβσεχίρ (Nevşehir) της Καππαδοκίας.