Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών, με σχεδόν 5 εκατομμύρια επισκέπτες τον Οκτώβριο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 3,8% από το προηγούμενο έτος.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά σημαντικά το προ πανδημίας επίπεδο των 4,3 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο του 2019, καταδεικνύοντας μια ισχυρή ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα της χώρας.

Η Αττάλεια , το στολίδι της Τουρκικής Ριβιέρας, πρωτοστάτησε με 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες, όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Αμέσως μετά ήταν η Κωνσταντινούπολη , η πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, που προσέλκυσε 1,6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες τον ίδιο μήνα.

Η επαρχία Μούγλα του Αιγαίου και η βορειοδυτική επαρχία της Αδριανούπολης , παρουσίασαν επίσης σημαντικό αριθμό, με 386.811 και 372.341 ξένους τουρίστες, αντίστοιχα.

Οι Γερμανοί τουρίστες ήταν στην κορυφή της λίστας, αποτελώντας το 17,3% των επισκεπτών τον Οκτώβριο, ακολουθούμενοι από Ρώσους και Βρετανούς υπηκόους , υποδηλώνοντας ποικίλο διεθνές ενδιαφέρον για τις προσφορές της Τουρκία.

Η ανοδική τάση αποδεικνύεται περαιτέρω από τα στοιχεία του έτους έως την ημερομηνία. Τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, η Τουρκία σημείωσε ετήσια αύξηση 11,6% στις αφίξεις ξένων τουριστών, φτάνοντας συνολικά τα 44,2 εκατομμύρια.

Η Ρωσία ηγήθηκε της λίστας των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο .

Η Κωνσταντινούπολη παρέμεινε πρωταρχικός προορισμός, καθώς υποδέχτηκε το 33,4% του συνόλου των ξένων τουριστών από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, που ανέρχεται σε 14,8 εκατομμύρια. Η Αττάλεια δεν έμεινε πολύ πίσω, προσέλκυσε το 32% των επισκεπτών, που μεταφράζεται σε 14,1 εκατομμύρια τουρίστες.

Η Αδριανούπολη , με τη στρατηγική της θέση και την πλούσια ιστορία της, προσέλκυσε επίσης σημαντικό αριθμό επισκεπτών, αντιπροσωπεύοντας το 9,1% των συνολικών αφίξεων ξένων τουριστών.