Το Άμστερνταμ έχει ήδη έναν από τους υψηλότερους φόρους διαμονής στην Ευρώπη.
Και από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα ζητήσει ακόμη περισσότερα χρήματα από τους επισκέπτες του. Και θα έχει τον υψηλότερο τουριστικό φόρο στην Ευρώπη.

Η ολλανδική πρωτεύουσα θα προσθέσει μία εισφορά 3 ευρώ ανά άτομο / ανά διανυκτέρευση. Δηλαδή, αύξηση πάνω από 7% στην τιμή δωματίου που χρεώνει αυτή τη στιγμή η πόλη.

Το μέτρο είναι στο πλαίσιο αντιμετώπισης του υπερτουρισμού. Το Άμστερνταμ υποφέρει από το φαινόμενο.
Δέχεται 18 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενώ ο αριθμός των κατοίκων είναι περίπου 870.000.

“Ο υψηλότερος φόρος μίας ημέρας στην Ευρώπη”

“Κατά πάσα πιθανότητα το Άμστερνταμ θα έχει τον υψηλότερο φόρο μίας ημέρας στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο”. Αυτό δήλωσε στο CNN ο Tim Fairhurst, διευθυντής στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Τουρισμού.

Το KHN Amsterdam, ομάδα συμφερόντων της βιομηχανίας φιλοξενίας, διαμαρτυρήθηκε για το νέο φόρο.

“Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν χρεώνει ένα τόσο υψηλό ποσοστό, δήλωσε ο πρόεδρος του KHN, Pim Evers, στο Dutch News.
Και αυτά τα χρήματα δεν εμπλέκονται σε στρατηγική τουρισμού ή να κάνουν την πόλη καλύτερο μέρος για να ζεις ή να αντιμετωπιστούν προβλήματα”.

Φόρος για την διατήρηση ασφάλειας και καθαριότητας της πόλης

Ωστόσο, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Άμστερνταμ υποστηρίζει ότι οι φόροι δεν αυξήθηκαν για να αποθαρρύνουν τους τουρίστες να έρχονται.
Στην πραγματικότητα, τονίζει ότι με την αύξηση των φόρων, κάνουν τους επισκέπτες να συνεισφέρουν στη διατήρηση ασφάλειας και καθαριότητας της πόλης.
Επίσης, αυτό θα τους βοηθήσει να κρατήσουν δημόσιους χώρους, όπως γέφυρες, πεζοδρόμια και δρόμους, σε καλή κατάσταση.

Το Άμστερνταμ χρεώνει επίσης φόρο άφιξης 8 ευρώ για όσους φτάνουν στην πόλη με κρουαζιερόπλοιο και 0,66 ευρώ για τουρίστες που επιλέγουν περιηγήσεις με βάρκα ή περιοδεία με λεωφορείο.