Τα ποσοστά αύξησης του τουρισμού είναι τεράστια σε όλη την Ευρώπη. Η ροή επισκεπτών σε πολλές πόλεις είναι ανησυχητική και οι πολίτες παλεύουν σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίσουν το θέμα του υπερουτισμού.

Χαρακτηριστική περίπτωση σε αυτή τη «μάχη» είναι το Άμστερνταμ, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο, χάρη στις ενέργειες που έχει κάνει κατά του υπερτουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Το προηγούμενο έτος, η Ολλανδική πρωτεύουσα υποδέχτηκε 18 εκατομμύρια τουρίστες, νούμερο κατά 7 εκατομμύρια μεγαλύτερο από ό, τι το 2005. Αντίθετα, η ίδια η πόλη έχει μόλις 850.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρουν στελέχη του δήμου η πόλη πρέπει να είναι βιώσιμη αρχικά στους κατοίκους της.

Προς αυτή την κατεύθυνση η πόλη έχει συμφωνήσει μαζί με τις διαδικτυακές πύλες Airbnb και Booking.com, για ένα όριο ενοικίασης 60 ημερών ανά έτος. Επιπλέον, ο φόρος πόλης έχει αυξηθεί στο 7% ανά διανυκτέρευση.

Ο τουρισμός είναι επίσης και οικονομικός παράγοντας. Οι τουρίστες δαπανούν 6,3 δισ. Ευρώ ετησίως στο Άμστερνταμ και 65.000 άνθρωποι εργάζονται στον κλάδο. Αλλά οι προτεραιότητες της πόλης πρέπει να είναι σαφείς.

Επιπλέον, τπρόβλημα των κρουαζιερόπλοιων πρόκειται να λυθεί με μια νέα γέφυρα, η οποία θα δημιουργηθεί μόνο για τα μικρά πλοία ως ένα άλλο βήμα ενάντια στον υπερ-τουρισμό. Εν ολίγοις, είναι σαφές ότι η προσέγγιση του Άμστερνταμ στον υπερτουρισμό θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους προορισμούς.