Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Άμστερνταμ εντείνει την εκστρατεία «Μείνετε Μακριά» (Stay Away) που στόχο έχει να αποθαρρύνει τον «ασεβή τουρισμό», με ένα διαδικτυακό κουίζ.

Με ερωτήσεις όπως «Θα θέλατε να εξερευνήσετε την πόλη με ένα τσιγάρο κάνναβης στο χέρι;» και «Ποια διάσημα ολλανδικά προϊόντα θα θέλατε να δοκιμάσετε; Κοκαΐνη;», η πόλη επιχειρεί να επισημάνει ότι πολλές από τις δραστηριότητες πάρτι για τις οποίες φημίζεται είναι στην πραγματικότητα παράνομες.

Ο ιστότοπος, ο οποίος είναι ήδη διαθέσιμος στα αγγλικά και σύντομα θα κυκλοφορήσει στα ιταλικά, τα ισπανικά και γαλλικά, αποτελεί συνέχεια της συχνά επικριθείσας καμπάνιας «Stay Away», η οποία παρουσίαζε βίντεο με όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά κατά την διασκέδαση στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Οι μελλοντικοί τουρίστες που θα ψάχνουν στο Google για «Amsterdam coffee shop», «Amsterdam red light district» και «Amsterdam stag do» θα καταλήγουν στο κουίζ.
Το κουίζ θα καταρρίψει την εικόνα που έχουν οι ταξιδιώτες που ξεσαλώνουν με πάρτι στο Άμστερνταμ.

Όποιος κάνει κλικ σε πολλές λάθος απαντήσεις στο κουίζ, θα λάβει την απάντηση: «Κρίμα… Λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις σας, το Άμστερνταμ μπορεί να μην προσφέρει την εμπειρία που αναζητάτε».

Η ανάπτυξη και η λειτουργία του ιστότοπου κόστισε 165.000 ευρώ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας συνεισέφερε 85.000 ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του για την καταπολέμηση του τουρισμού ναρκωτικών. Τα υπόλοιπα προήλθαν από τον Δήμο.

Στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει ομοφωνία στην σειρά των μέτρων για τη μείωση της τουριστικής πίεσης στο υπερκορεσμένο κέντρο της πόλης. Οι τοπικές επιχειρήσεις είναι επίσης κάπως επιφυλακτικές.

«Η πόλη του Άμστερνταμ φαίνεται ότι θέλει να τρομάξει τους πιθανούς επισκέπτες που είναι πρόθυμοι να συμπληρώσουν το κουίζ», δήλωσε ο Maarten Bruinsma της Amsterdam Gastvrij, την ένωση ιδιοκτητών Bed & Breakfast (B&B).

Υπενθυμίζεται ότι άλλα μέτρα που έχει λάβει το Άμστερνταμ για την μείωση του overtourism είναι η μετεγκατάσταση της διάσημης συνοικίας Red Light, το κλείσιμο των μπαρ νωρίτερα, την απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης στους δρόμους και την αύξηση του τουριστικού φόρου.