Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο δήμος Άμστερνταμ κινείται νομικά κατά της “άδειας φύσης” (nature permit) που έλαβε πρόσφατα το αεροδρόμιο Schiphol.

Η δήμαρχος Hester van Buren κάλεσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να αντιταχθούν «επίσημα και δημόσια» στην άδεια που επιτρέπει στον αερολιμένα από 440.000 έως 500.000 πτήσεις, ετησίως. Η πρόταση της έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Τον περασμένο μήνα, το Schiphol έλαβε την συγκεκριμένη άδεια από την απερχόμενη υπουργό Φύσης και Πολιτικής Αζώτου Christianne van der Wal, επιτρέποντας έως και 500.000 απογειώσεις και προσγειώσεις, αντί της συμφωνηθείσας μείωσης σε 452.500 πτήσεις από τον Νοέμβριο του 2024.
Την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ολλανδίας για μείωση χωρητικότητας στο αεροδρόμιο Schiphol σε 452.500 μετακινήσεις αεροσκαφών από τον χειμώνα του 2024, είχε καταδικάσει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

Πλέον μετά την “άδεια φύσης” ο τελικός αριθμός των επιτρεπόμενων πτήσεων θα καθοριστεί στο διάταγμα για την κυκλοφορία του αεροδρομίου. Εκεί θα περιγράφονται οι κανονισμοί που σχετίζονται με την ηχορύπανση στο αεροδρόμιο.
Η εξασφάλιση της nature permit αποτελούσε προϋπόθεση πριν από την οριστικοποίηση του διατάγματος.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε ακριβώς ο δήμος θα υποβάλει την ένσταση, αλλά θα πρέπει να το κάνει πριν από τις 7 Νοεμβρίου.