Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μετά την πανδημία και το παγκόσμιο κλείσιμο της τουριστικής βιομηχανίας, ο υπερτουρισμός γίνεται για άλλη μια φορά πρόκληση σε όλο τον κόσμο.

Στην τελευταία εξέλιξη, οι αρχές του Άμστερνταμ ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση του αριθμού στις κρουαζιέρες στο ποτάμι που εισέρχονται στην πόλη.

Η κίνηση είναι ένα από τα «εκατό» μέτρα που εφαρμόζει η πρωτεύουσα της Ολλανδίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του overtourism.

Περίπου 2.300 κρουαζιερόπλοια ελλιμενίστηκαν στο Άμστερνταμ το 2023. Σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το Άμστερνταμ θέλει να δει αυτόν τον αριθμό να μειώνεται σε μόλις 1.150. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι τουρίστες στην πόλη θα είναι λιγότεροι κατά περίπου 271.000.

Αν και ο χαμηλός αριθμός τους θα συμβάλει στη πτώση του υπερτουρισμού, θα είναι επίσης ένα πλήγμα για την οικονομία της περιοχή, που θα χάσει περίπου 78 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Ο υπερβολικός τουρισμός που δημιουργήθηκε από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας έφτασε σε μια ιδιαίτερη φρενίτιδα κατά τη διάρκεια της φετινής άνοιξης στην χώρα, με 1.000 ποταμόπλοια να ελλιμενίζονται στην πρωτεύουσα, λέει η Hester van Buren, επικεφαλής των οικονομικών του Άμστερνταμ.
Έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε τον αριθμό των τουριστών κάτω από τα 20 εκατομμύρια το χρόνο».

Επίσης υπογραμμίζει ότι «αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα των πάρα πολλών τουριστών. Είναι όμως ένα μέτρο από τα πολλά για τη μείωση του αριθμού των τουριστών συνολικά, όπως ο συνωστισμός και τα πούλμαν παρκαρισμένα σε όλα τα πεζοδρόμια».

Οι αλλαγές αναμένεται να έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του Άμστερνταμ. Έρευνα των αρχών δείχνει ότι ο μειωμένος αριθμός σε ποταμόπλοια σημαίνει επίσης περίπου 200.000 λιγότερες διανυκτερεύσεις από ταξιδιώτες στα ξενοδοχεία.

Το Άμστερνταμ ξεκίνησε επίσης πρόσφατα το δεύτερο μέρος της εκστρατείας του «Μείνετε Μακριά» (Stay Away).
Είναι ένα ακόμη πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση του αριθμού των επισκεπτών που φτάνουν στην πόλη, ειδικά των οικονομικών τουριστών που έρχονται για να επιδοθούν στην κουλτούρα κάνναβης της πόλης.