Το αεροδρόμιο της Πράγας προκηρύσσει διαδικασία παραχώρησης για την επιλογή νέου φορέα παροχής υπηρεσιών συναλλάγματος και ΑΤΜ.

Το επιχειρηματικό μοντέλο θα αλλάξει ριζικά και θα βελτιωθεί με την προϋπόθεση του περιορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών τριών βασικών νομισμάτων σε ανώτατο όριο 15% σε σύγκριση με το μέσο της Τσεχικής Εθνικής Τράπεζας (CNB).

Αυτή η καθορισμένη συναλλαγματική πολιτική βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Η πενταετής συμφωνία με τον τρέχοντα φορέα λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την οποία ένας νέος φορέας θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.

Ο Jakub Puchalský, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αεροδρομίου της Πράγας, είπε, σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού ότι το αεροδρόμιο έχει βασίσει τους όρους του σε ενδελεχή έρευνα σε άλλα διεθνή αεροδρόμια προκειμένου να αναθεωρήσει τις προσφερόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

«Βελτιώνουμε σημαντικά την υπηρεσία με μια καθορισμένη διαφορά ισοτιμίας. Ως μέρος της διαδικασίας παραχώρησης, απαιτούμε από τον νέο φορέα εκμετάλλευσης να έχει εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών συναλλάγματος και επιστροφών ΦΠΑ σε τουλάχιστον τρία διεθνή αεροδρόμια και ότι η διαφορά για το ευρώ, το δολάριο και τη βρετανική λίρα καθορίζεται συμβατικά – στο η περίπτωσή μας ως η διαφορά μεταξύ της προσφερόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας και του μέσου σημείου της δημοσιευμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας της CNB.

Στην περίπτωση των online κρατήσεων συναλλάγματος και των συλλογών συναλλάγματος στο αεροδρόμιο, το ανώτατο όριο για τα προαναφερθέντα τρία νομίσματα είναι μόνο 5%, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους εγχώριους ταξιδιώτες», πρόσθεσε ο Puchalský.

Οι απαιτούμενες υπηρεσίες του νέου φορέα θα περιλαμβάνουν υπηρεσίες ανταλλαγής, λειτουργία ΑΤΜ, διεκπεραίωση και πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, online προχωρημένες κρατήσεις νομισμάτων με εισπράξεις στο αεροδρόμιο και υπηρεσίες χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων μεταφορών μετρητών.

Ο πάροχος θα απολαμβάνει αποκλειστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών συναλλάγματος και των ΑΤΜ στον μη δημόσιο χώρο και των δύο κτιρίων του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου.

Νέο είναι και το συμβατικό πρόστιμο ύψους 10.000 κορωνών για κάθε παράβαση του ανώτατου ορίου συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σε περίπτωση επίμονων παραβιάσεων, το αεροδρόμιο της Πράγας θα έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το αποκλειστικό καθεστώς του φορέα εκμετάλλευσης ή να καταγγείλει τη συμφωνία.

Ο νέος φορέας θα έχει επίσης υποχρέωση πέραν του νόμου να διεκπεραιώνει ακυρώσεις συναλλαγών στον δημόσιο χώρο του αεροδρομίου, οι οποίες συνήφθησαν στην απαγορευμένη περιοχή του αεροδρομίου, στην οποία ο πελάτης δεν έχει πλέον πρόσβαση.