Οι αεροπορικές μεταφορές ανακάμπτουν αργά από τον αντίκτυπο των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19, όπως αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα του αεροδρομίου Václav Havel της Πράγας για το 2021 .

Σε σύγκριση με το 2020, διακινήθηκαν σχεδόν 20% περισσότεροι επιβάτες, ενώ ο αριθμός των μετακινήσεων αεροσκαφών αυξήθηκε κατά 13%. Η ημέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση, όσον αφορά τον αριθμό των διακινούμενων επιβατών, ήταν η 22η Αυγούστου 2021. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών πέταξε από την Πράγα προς την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Λονδίνο ήταν οι πιο συχνές από τις πόλεις που συνδέονταν με την Πράγα με απευθείας πτήσεις.

” Πέρυσι, χειριστήκαμε συνολικά 4.388.826 επιβάτες, που είναι 20% περισσότεροι από το 2020, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πτώση περίπου 75% σε σύγκριση με την πιο επιτυχημένη χρονιά μέχρι στιγμής, το έτος 2019. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, εξερχόμενες o τουρισμός ήταν κυρίαρχος. Ορισμένα παραδοσιακά καταφύγια για διακοπές κατέγραψαν αύξηση ενδιαφέροντος εκατοντάδων τοις εκατό ” , σχολίασε τα αποτελέσματα ο Jiří Pos , Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αεροδρομίου της Πράγας. Το 2020, διακινήθηκαν 3,6 εκατομμύρια επιβάτες, με τους δύο πρώτους μήνες του έτους να μην επηρεάζονται από την τρέχουσα πανδημία.

Όσον αφορά τις επιμέρους πόλεις, οι περισσότεροι επιβάτες έκαναν απευθείας πτήσεις από την Πράγα προς το Άμστερνταμ, ακολουθούμενες από τα αεροδρόμια του Παρισιού και του Λονδίνου, δηλαδή τους μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους μεταφοράς. Όσον αφορά τις μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες, οι πελάτες του αεροδρομίου της Πράγας χρησιμοποίησαν περισσότερο τις υπηρεσίες των Smartwings , Ryanair , Lufthansa , KLM και Czech Airlines .

” Το έτος 2021 ήταν επίσης η χρονιά που επαναλήφθηκαν πολλές συνδέσεις και αυξήθηκε ο αριθμός των συχνοτήτων σε ήδη εκτελούμενους προορισμούς. Καλωσορίσαμε πέντε ολοκαίνουργιες εταιρείες στο αεροδρόμιο και προσθέσαμε συνδέσεις σε έξι προορισμούς που δεν εξυπηρετούνταν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων εξωτικών τοποθεσιών πρόσθεσε. Οι νέοι αερομεταφορείς περιλαμβάνουν τις Bees Airline , Blue Air , Blue Bird Airways , EgyptAir και Israir .

Επιπλέον, ο γερμανικός αερομεταφορέας Eurowingsξεκίνησε τις δραστηριότητες της βάσης της στην Πράγα τον Νοέμβριο του 2021. Οι νέοι προορισμοί αντιπροσωπεύουν κυρίως ευρωπαϊκές πόλεις, συγκεκριμένα το Αμβούργο, το Λβιβ και τη Νίκαια. Οι νέες προσθήκες μεταξύ των εξωτικών προορισμών περιλαμβάνουν τη Ζανζιβάρη, τις Μαλδίβες και την Πούντα Κάνα στη Δομινικανή Δημοκρατία, όλες με απευθείας πτήσεις. Συνολικά 52 αερομεταφορείς εξυπηρέτησαν τις πτήσεις τους από την Πράγα προς 138 προορισμούς σε τακτικά και ad-hoc δρομολόγια το 2021.

Το αεροδρόμιο κατέγραψε θετική τάση στον εισερχόμενο τουρισμό το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λίγο πριν το τελευταίο ξέσπασμα του κύματος Covid-19. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, 26,9% περισσότεροι επιβάτες διακινήθηκαν στα δρομολόγια από τυπικούς προορισμούς εισερχόμενου τουρισμού σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τυπικοί προορισμοί εισερχόμενου τουρισμού περιλαμβάνουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ισραήλ. Η αύξηση των συνδέσεων και των αερομεταφορέων σήμαινε ετήσια αύξηση στον αριθμό των μετακινήσεων αεροσκαφών κατά 13% σε 61.164. Η πιο πολυσύχναστη μέρα στο αεροδρόμιο της Πράγας ήταν στις 22 Αυγούστου, όταν διακινήθηκαν 30.987 επιβάτες.