Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επανέναρξη της διεθνούς κυκλοφορίας επιβατών μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το αεροδρόμιο της Ρίγας εργάζεται για πρόσθετα προληπτικά μέτρα στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου για την προστασία των υπαλλήλων και των επιβατών και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, καθώς και για τον προγραμματισμό του απαραίτητου προσωπικού και πόρους υποδομής για σταδιακή αύξηση του αριθμού των πτήσεων.

Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα ασφάλειας της υγείας για τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή του check-in, ελέγχους ασφαλείας, στις πύλες επιβίβασης και στα λεωφορεία, καθώς και την παροχή υαλοπινάκων ασφαλείας στα γραφεία check-in και την παροχή προσωπικής προστασίας εξοπλισμός για μέλη του προσωπικού.

Προβλέπονται επίσης εντατικά μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα λεωφορεία του τερματικού σταθμού, ενώ ιατρικό προσωπικό θα συμμετέχει για την παρακολούθηση της υγείας των επιβατών.

«Οι εργασίες στο αεροδρόμιο της Ρίγας συνεχίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξυπηρετώντας πτήσεις επαναπατρισμού, φορτία και επαγγελματικές πτήσεις. Επομένως, από επιχειρησιακή άποψη, το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να χειριστεί τις πτήσεις επιβατών μόλις δοθεί άδεια για την επανάληψή τους. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 μόλις ξεκινήσουν οι πτήσεις, και είναι καθήκον μας να συνεργαστούμε με αεροπορικές εταιρείες και παρόχους υπηρεσιών για να προετοιμάσουμε προσεκτικά την υποδομή και να εφαρμόσουμε μέτρα ασφαλείας προκειμένου για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους μόλυνσης και να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους μας, τους επιβάτες και τους επισκέπτες του αεροδρομίου », λέει η Laila Odiņa , πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αεροδρομίου της Ρίγας.

Τα δεδομένα της αεροπορικής εταιρείας που είναι διαθέσιμα στον αερολιμένα σχετικά με την επανέναρξη των προγραμματισμένων πτήσεων μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δείχνουν ότι η επανάληψη των πτήσεων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους περιορισμούς ταξιδιού όσο και την επικοινωνία στη Λετονία και σε άλλες χώρες, και αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων.

Πολλές ξένες αγορές θα παραμείνουν περιορισμένες ακόμη και μετά την κρίση και αναμένεται να πραγματοποιηθούν λιγότερες πτήσεις προς τη Ρίγα για αρκετά χρόνια. Ο αναμενόμενος αριθμός επιβατών έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια, και τον επόμενο χρόνο – 4,6 εκατομμύρια αντί των 8 εκατομμυρίων που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προβλέψεις των διεθνών αεροπορικών οργανισμών, το αεροδρόμιο έχει αναπτύξει τρία σενάρια ανάκαμψης, υποθέτοντας μια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάκαμψης ως το βασικό σενάριο.

Σε αυτό το σενάριο, προγραμματίζονται υποδομές και πόροι προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αεροδρόμιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί με ευελιξία στη ζήτηση των αεροπορικών εταιρειών.

Ταυτόχρονα, το αεροδρόμιο συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της εταιρείας μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, βελτιστοποιώντας τους πόρους του προσωπικού και επανεξετάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έχει ανακοινωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 στη Λετονία και η διεθνής μεταφορά επιβατών από και προς το αεροδρόμιο της Ρίγας έχει διακοπεί από τις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.