Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επέμειναν στους επιβάτες να κάνουν αρνητικές δοκιμές για τον κορωνοϊό. Ορισμένες από αυτές τις χώρες είτε θα δοκιμάσουν τους επιβάτες κατά την άφιξη είτε θα επιμείνουν στους επιβάτες να κάνουν μια δοκιμή COVID-19 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Με περισσότερες χώρες να υιοθετούν παρόμοιες υγειονομικές προφυλάξεις για διεθνή ταξίδια, το λογικό βήμα θα ήταν τα αεροδρόμια να βοηθήσουν τους αναχωρούντες επιβάτες σε αυτήν τη διαδικασία, διευκολύνοντας τη δοκιμή COVID-19.

Το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου (LHR) ανακοίνωσε , ότι θα έδινε γρήγορες δοκιμές COVID-19 πριν από την αναχώρηση. Αυτές οι εγκαταστάσεις δοκιμών θα βρίσκονται στους τερματικούς σταθμούς 2 και 5 και θα είναι διαθέσιμες μόνο για επιβάτες που αναχωρούν. Το αεροδρόμιο ελπίζει ότι με την παροχή αυτής της διευκόλυνσης θα επιτρέψει στους επιβάτες να εκπληρώσουν τις «απαιτήσεις δοκιμών διαφορετικών χωρών στο αεροδρόμιο». Τα δύο κέντρα δοκιμών είναι οι πρώτες εγκαταστάσεις δοκιμών αναχώρησης που θα διατεθούν σε ένα αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου και στοχεύουν στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και στο άνοιγμα των διαδρομών από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον υπόλοιπο κόσμο»

Σύμφωνα με τη δήλωση του αεροδρομίου, οι νέες εγκαταστάσεις πριν από την αναχώρηση θα «επεξεργαστούν δοκιμές LAMP για επιβάτες που αναχωρούν». Η δοκιμή LAMP είναι λιγότερο ευαίσθητη από την πιο κοινή δοκιμή RT-PCR, αλλά θεωρείται ότι είναι καλύτερη από μια δοκιμή αντιγόνου, μια άλλη γρήγορη επιλογή. Το αεροδρόμιο είπε ότι οι δοκιμές LAMP δεν χρειάζεται να σταλούν σε εργαστήριο, γεγονός που τους επιτρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία γρήγορα και να χορηγούνται σχεδόν οπουδήποτε. Οι δοκιμές LAMP πριν την αναχώρηση κοστίζουν 80 £ (87.50 €) ανά επιβάτη. Το αεροδρόμιο είπε ότι στοχεύει να παρέχει στους επιβάτες που αναχωρούν με τα αποτελέσματά τους σε περίπου 60 λεπτά.

Οι δοκιμές LAMP στο Heathrow θα είναι αρχικά διαθέσιμες σε επιβάτες που πετούν προς Ιταλία και Χονγκ Κονγκ. Αεροπορικές εταιρείες όπως η Cathay Pacific, η British Airways και η Virgin που πραγματοποιούν πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ από το Λονδίνο Heathrow χαιρέτισαν την ανακοίνωση. Οι επιβάτες που επιθυμούν να κάνουν το τεστ πριν από την αναχώρηση θα κληθούν να εγγραφούν στο Διαδίκτυο. Θα τους δοθούν επίσης οδηγίες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μια δοκιμή κατά το check-in από τον αερομεταφορέα τους. Το αεροδρόμιο ελπίζει ότι αυτή η εγκατάσταση θα εξασφαλίσει «μια ομαλή και ασφαλή εμπειρία πριν από την πτήση για αυτούς τους επιβάτες».