Οι επιβάτες και οι επισκέπτες μπορούν τώρα να δοκιμαστούν για τον COVID-19 απευθείας στο Αεροδρόμιο Vaclav Havel της Πράγας .

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από διαπιστευμένο εργαστήριο Γενετικής GHC. Η νέα υπηρεσία θα διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά και θα μειώσει επίσης την εξάπλωση της νόσου. Τόσο οι επιβάτες όσο και το ευρύ κοινό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δοκιμές απευθείας στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο της Πράγας έχει δημιουργήσει συνολικά τρία σημεία ελέγχου, όπου οι επαγγελματίες υγείας της GHC Genetics παρέχουν τις δοκιμές. Ένα σημείο ελέγχου βρίσκεται στη δημόσια περιοχή του αεροδρομίου στον διάδρομο σύνδεσης μεταξύ του τερματικού σταθμού 1 και του τερματικού σταθμού 2. Προορίζεται κυρίως για το ευρύ κοινό και για αναχωρούντες επιβάτες που χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής για να εισέλθουν στον τελικό προορισμό τους.

Τα άλλα δύο σημεία ελέγχου βρίσκονται στον μη δημόσιο χώρο και των δύο τερματικών. Οι ώρες λειτουργίας αυτών των δύο σημείων θα εξαρτηθούν από την κυκλοφορία άφιξης και τις τρέχουσες ανάγκες. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως από επιβάτες κατά την άφιξη, οι οποίοι είτε είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19 σχετικά με τον προορισμό από τον οποίο ταξιδεύουν ή που θέλουν να κάνουν τη δοκιμή εθελοντικά για να διασφαλίσουν την καλή τους υγεία.

«Η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών είναι ύψιστη προτεραιότητά μας. Αποφασίσαμε λοιπόν να ενταχθούμε στην τρέχουσα τάση και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα δοκιμών για το COVID-19 απευθείας στο αεροδρόμιο. Πιστεύουμε ότι οι δοκιμές όχι μόνο θα αυξήσουν την ασφάλεια των επιβατών και θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου κατά τη διέλευση των συνόρων, αλλά και θα διευκολύνουν τα ταξίδια », δήλωσε ο κ. Vaclav Rehor , Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αεροδρομίου της Πράγας.

Οι δοκιμές είναι διαθέσιμες για τους επιβάτες και το ευρύ κοινό στο Vaclav Havel Airport Πράγα καθημερινά από τις 4:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, οι ώρες λειτουργίας των σημείων ελέγχου θα προσαρμοστούν ανάλογα με την τρέχουσα εναέρια κυκλοφορία. Τα δείγματα που λαμβάνονται στο αεροδρόμιο αναλύονται σε απομακρυσμένο χώρο εργασίας που είναι προσαρμοσμένο για το σκοπό αυτό και τα αποτελέσματα των δοκιμών κοινοποιούνται στο άτομο που δοκιμάστηκε σε τυπική λειτουργία εντός 12 ωρών το πολύ μέσω e-mail.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια υπηρεσία ταχείας δοκιμής, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στον επιβάτη μέσα σε μόλις τρεις ώρες. Αυτή η λειτουργία είναι πιο κατάλληλη για αναχωρούντες επιβάτες που χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19 για να εισέλθουν στη χώρα άφιξης και για επιβάτες που χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής για γρήγορη είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία.