Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τη στρατηγική υλοποίησης του μεγαλεπήβολου έργου “Αέναον-Το Ανοικτό Πάρκο της Μεσογείου” για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στον φαληρικό όρμο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα του παραλιακού μετώπου, ανέλυσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως τόνισε στη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Χαρδαλιάς, με την ολοκλήρωση του ο όρμος θα αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τηρώντας τη δέσμευση του για διαφάνεια και λογοδοσία, ανέλυσε τη στρατηγική υλοποίησης, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα των επικεφαλής των συνδυασμών του Συμβουλίου, ενώ στις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες εισήλθαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Μιλτιάδης Κύρκος και η Προϊσταμένη του Τμήματος Ειδικών Έργων, Χαρίκλεια Μπιτζιλέκη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως «θα πρόκειται για το πρώτο Πάρκο στην Ελλάδα που θα δημιουργηθεί σε συμφωνία με τις επιταγές του Νέου Ευρωπαϊκού προγράμματος Bauhaus, που συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με την καθημερινή ζωή των πολιτών. Κατά συνέπεια κάθε βήμα που θα υλοποιείται, θα οριστικοποιείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα δίνει και την απαραίτητη έγκριση, κατόπιν σχετικού ελέγχου κάθε παραστατικού. Θα κινηθούμε στο πλαίσιο ενός ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου να παραδοθεί το Πάρκο στους πολίτες, εντός του 2028».

Τόνισε παράλληλα ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το πράσινο να καλύπτει το 45% του Πάρκου, ωστόσο κατόπιν διαβούλευσης οριστικοποιήθηκε ότι θα φθάνει το 73%, καθώς θα φυτευτούν 4.000 δέντρα και 210.000 φυτά, ενώ το υπόλοιπο 25% θα φιλοξενεί ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

«Θα δημιουργηθούν παράλληλα μια σειρά από συνοδά έργα σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, όπως συνέβη για παράδειγμα πρόσφατα με την διευθέτηση της εκβολής του Ιλισού ποταμού» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόσβαση σε όλα τα σημεία του «Αέναον» θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει αντίτιμο ούτε για την προσέλευση λουόμενων που θα επιθυμούν να κολυμπήσουν».

REV1_PRESENTATION_FALIRIKOS-ORMOS-images-49-1000x707

Επεσήμανε επίσης πως βρίσκονται στο αρχικό στάδιο οι συζητήσεις αναφορικά με τον φορέα διαχείρισης της λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, με επικεφαλής την Περιφέρεια Αττικής, λέγοντας ότι «πρόθεση μας είναι να συμμετέχουν σε αυτόν τον φορέα και όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι».

Πληροφόρησε τους παριστάμενους πως στην Περιφέρεια Αττικής θα παραχωρηθούν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) τόσο το παρακείμενο κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do όσο και η Πλατεία Νερού, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ενιαίο τόξο πρασίνου και αστικής ανάπλασης.

Όσον αφορά το ζήτημα της προσβασιμότητας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως «είμαστε σε διαβούλευση, σε σχέση και με την οριστικοποίηση της δημιουργίας σταθμού Μετρό στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη λογική της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς», ενώ έχει προβλεφθεί και η χωροθέτηση σημείων στάθμευσης για εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέληξε λέγοντας προς τους επικεφαλής και τα μέλη των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι «θέλω να ξέρετε πως είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση, πρόταση και διαβούλευση».

REV1_PRESENTATION_FALIRIKOS-ORMOS-images-11-1000x707

Τι θα διαθέτει το παράκτιο Μεσογειακό Πάρκο έκτασης 540 στρεμμάτων

  • 4.000 δένδρα και 210.000 φυτά
  • 250 στρέμματα νέων χώρων πρασίνου
  • 73% φυσικό περιβάλλον
  • Προσβασιμότητα σε όλους με εφαρμογή των αρχών της συμπερίληψης
  • Αισθητική, ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτηρίων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων εμβαδού 14.000 τ.μ.
  • Δημιουργία 5.700 τ.μ. νέων κτηρίων για δραστηριότητες στο χώρο του πάρκου
  • 3 νέους χώρους στάθμευσης δυναμικότητας 850 θέσεων.