
Αύξηση 3% σημείωσαν οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι Βελγίου στις τουριστικές εγκαταστάσεις της χώρας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “SPF Economie”.
Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για να μετριάσει τις επιπτώσεις των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου. Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μείωση του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων για τις οποίες είχαν γίνει κρατήσεις πέρυσι: -4% σε σύγκριση με το 2015 για ολόκληρη τη χώρα και -19% για την πρωτεύουσα των Βρυξελλών.
Σε γενικές γραμμές, η μείωση των κρατήσεων σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, κατασκηνώσεις) ήταν ιδιαίτερα αισθητή από το Απρίλιο (-15%) μέχρι τον Αύγουστο (-5%). Από τον Νοέμβριο ο τομέας επέστρεψε στα επίπεδα του 2015, με ελαφρά αύξηση 2% το Νοέμβριο και 5% το Δεκέμβριο.
Ο τoυριστικός τομέας των Βρυξελλών υπέστη τις περισσότερες απώλειες το 2016, με μειώσεις κατά 34% τον Απρίλιο, 33% τον Μάιο και έως 36% τον Αύγουστο. Κατά τους επόμενους μήνες, το χάσμα με τα επίπεδα του 2015 περιορίστηκε και το “visit.brussels”, το γραφείο τουρισμού των Βρυξελλών, αναμένει την επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι τα τέλη του 2017.
Οι αριθμοί του βελγικού τουρισμού αποκαλύπτουν ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν τα πιο δημοφιλή καταλύματα μεταξύ των τουριστών (47%). Ακολούθησαν οι εξοχικές κατοικίες (17%) και τα πάρκα διακοπών (15%) καθώς και οι ξενώνες νεότητας (10%). Οι κάτοικοι Βελγίου αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου των διανυκτερεύσεων, ποσοστό που αυξάνεται – έφθασε το 51% το 2015 ενώ ήταν μόνο στο 48% το 2014.
Οι υπόλοιποι ταξιδιώτες προέρχονται από τις Κάτω Χώρες (13%), τη Γαλλία (7%), τη Γερμανία (6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (2%), την Ισπανία (2% %).
Επισημαίνεται ότι τα δεδομένα βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη έρευνα για όλα τα καταλύματα της χώρας χωρίς να γίνονται διακρίσεις με βάση τους λόγους διεξαγωγής των ταξιδιών.